USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Через спеку на Волині значно побільшало звернень в обласний центр екстреної меддопомоги

12 Липня 2024 10:22
Через спекотну погоду на Волині побільшало дзвінків у Центр екстреної меддопомоги. Якщо зазвичай за добу фіксують орієнтовно пів тисячі звернень волинян, то за останню добу їх було понад 600.

Про це Суспільному розповів керівник оперативно-диспетчерської служби Центру екстреної меддопомоги Станіслав Лінік.

«За останню добу в нас було 20 інсультів по області, людей ми доставили в лікувальні заклади. Кількість звернень в загальному збільшується, за останню добу це є понад 600 звернень. Я очікую, що на наступні дні, коли температура буде ще більшою, буде велика кількість звернень безпосередньо до нас», – сказав Станіслав Лінік.
Як від спеки рятуються лучани

Лучанка Ганна Федюк прийшла до фонтанів на Театральний майдан із дворічним сином Владиславом. Тут, з її слів, легше дихати і не так спекотно.
Читати ще: Метеорологи ООН оголосили червоний рівень небезпеки через глобальне потепління

«Вдягаю щось легке: футболочка, шортики, сонцезахист на личко, панамка. Їдемо зараз на басейн до сестри, вони мають приватний будинок – будемо рятуватися від спеки», – зазначила жінка.

16-річна Соломія Кулик до фонтанів у центрі Луцька приходить майже щодня.
«Я проводжу дитячий табір з цими малими, тому ми приходимо сюди, щоб освіжитись в таку спеку. Ми взяли з собою фарби мокрі і малюємо ними на асфальті. Це вода змішана з гуашкою. Вони сохнуть, намокають у фонтані потроху», – сказала дівчина.
У спекотну погоду 74-річна Емілія Ящук намагається перебувати у затінку і в обідню пору не виходить на вулицю.
Читати ще: У країнах Європи фіксують температурні рекорди на тлі аномальної спеки

«Переношу погано, бо з мене вся вода біжить, дуже потію. Треба бути в затінку, пити дуже багато. Поменше бути на сонці старшим людям, тому що може привести до катастрофи, може тиск піднятися», – сказала пенсіонерка.

Зі слів керівника оперативно-диспетчерської служби Центру екстреної меддопомоги Станіслава Лініка, старшим людям у спеку рекомендовано пити велику кількість рідини, але маленькими порціями і часто.

«Старші люди зневоднюються дуже швидко, коли є така погода. Хто користується автомобілями, то не залишати в автомобілях не дітей, ні тварин. Тому що в машині тепло, плюс машина нагрівається. Діти можуть втрачати свідомість в авто», – зазначив медик.

Також, з його слів, у спеку потрібно уникати перебування на вулиці з 11:00 до 16:00, одягати світлий легкий одяг і головні убори, особливо уважними бути до дітей та людей старшого віку.

«На екстрену медичну допомогу слід звертатися, коли тепловий удар або причини його виникнення. Або втрата свідомості – дзвінок на лінію 103. Коли є загальний перегрів тіла, 38-39 градусів, може бути нудота, блювання, організм не може справитися», – сказав медик.

Якою буде погода на Волині найближчими днями

Спекотна погода в регіоні протримається до 18 липня, розповіла синоптикиня обласного центру гідрометеорології Світлана Гончаренко.
«Середньодобова температура зараз на цей час: норма 19-20 градусів, а в нас – 25-26. Тобто на 5 градусів вище норми. В суботу, 13 липня, буде самий спекотний день: стовпчики термометрів будуть фіксувати 33-38 градусів жари. Така температура утримається лише де-не-де, в денні години пройдуть грозові дощі», – сказала синоптикиня.

У найближчі вихідні, додала Світлана Гончаренко, температура повітря може побити теплові рекорди області попередніх років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus