USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.74

Через сморід від свиней 15 років страждають жителі двох волинських сіл

Сьогодні 16:18
Понад 15 років жителі села Рудня Рожищенської громади потерпають від неприємного запаху через сусідських свиней. Люди нарікають: таке сусідство негативно впливає на здоров’я їхніх рідних.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

За нестерпний сморід у селі Рудня місцеві скаржаться на чоловіка, який тримає велике поголів’я свиней. Жителі переживають за здоров’я своїх дітей. Вони не можуть вийти на вулицю чи посушити білизну. Особливо проблема загострюється влітку.

«Наш сусід утримує велике поголів’я свиней – понад 50 штук. На наші прохання він ніколи не звертав уваги. Навпаки – усе збільшував кількість. У мене двоє маленьких дітей, менша хворіє. Діти ніколи не можуть гарно погуляти. Взагалі неможливо тут жити», – бідкався мешканець села Рудня Олександр Андрієвський.

Чоловік показує результати аналізів, які зробили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. У повітрі біля найближчого житла від господарства свиней Анатолія Віжевського виявили забагато шкідливих речовин. Зокрема, аміаку в три рази більше норми, сірководню – майже у 28 разів. Навіть воду із сусідської криниці не можна пити.

«Кому із сусідів смердітиме – залежить від вітру. Якщо вітер, то не можна з хати вийти. Мій будинок біля його свинарника. Дружина не може прати одяг – купили сушку, щоб тільки сушити в хаті, бо надворі все просочується нестерпним смородом», – розповів сусід Сергій Гаврилович.

Читати ще: Сусідські свині не дають жити: лучани сваряться через сморід

«Мені заважає запах, хоч живу трішки далі. Теж маю дворічну внучку. З фермером тим неможливо говорити», – додав мешканець села Микола Зінчук.

Журналісти не застали Анатолія Віжевського вдома. Натомість побачили дружину господаря пані Олену, яка говорити про проблему відмовилася і з криком пішла.
Ще у 2019 році перевірка виявила в хлівах до 50 свиней. Власнику наказали прибрати хліви мінімум на пів кілометра від людських обійсть.

«Мені здається, що гроші роблять дива. Тільки ми десь зверталися, то приїжджають його попередити. Кажуть, що робити, що казати, які документи пред’явити. Поліція приїжджає – він не пускає, комісія була – не пускає», – зауважив Олександр Андрієвський.

Сусіди додали: тільки планується комісія, то свині подорожують у село. Там земельна ділянка записана на дочку Віжевського Юлію Трофімчук. Під час перевірки у 2019 році в сусідньому селі виявили ще 40 свиней, які періодично мандрують.

Читати ще: Африканська чума свиней на Волині: як вберегти свійських тварин

Мешканці Ольганівки запаху від свиней теж не раді. Любов Данильчук розповіла: «свинське» сусідство псує і життя, і бізнес по зеленому туризму. Люди викликали поліцію, але там сказали, що то не їхні повноваження. Безсилий і Рожищенський міський голова.

«Міська рада не наділена функціями покарань. Конституція захищає права приватної власності. Хоча створена комісія, але власник майна має право пустити або не пустити її», – акцентував Вячеслав Поліщук.

Мер Рожища додав: земельні ділянки надавалися під житлові забудови, а не під свиноферми. У Рудні це 18 соток, а в Ольганівці – 25 соток.

У головному управлінні Держпродспоживслужби своє чергою «переводять стрілки» на міську раду.

«Приватна особа здійснює господарську діяльність без реєстрації як фізична особа підприємець, заважає сусідам своєю діяльністю. Ми це звернення перенаправили до Рожищенської міської ради й паралельно у Головне управління Державної податкової служби у Волинській області», – зазначив заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби у Волині Сергій Куртяк.

Журналісти звернулися із запитом у ДПС, щоб дізнатися, чи перевірили діяльність пана Віжевського. Тим часом екологи також зняли із себе відповідальність.

«Там порушення всі стосуються Держспоживслужби, податкової. Яке ми маємо право складати протоколи не на наші порушення?» – сказав заступник начальника Держекоінспекції Волині Олександр Ткачук.

Читати ще: Сотні тушок мертвих курей на Волині намагалися викинути біля лісу

Поки всі інстанції, до кого зверталися люди, перенаправляють звернення одне до одного, мер Рожищ радив селянам звертатися до суду. З його слів, міська рада готова виступити третьою стороною і підтримати.

Сам Анатолій Віжевський телефоном запевняв, що нічого не порушує. Каже: свиней у нього небагато. Але й перевірити цього нікому не дає.

«Я вдома утримую для себе, в Ольганівці дочка хазяйнує. Вони хочуть, щоб взагалі людина лежала й нічого не робила. А я утримую на Рудні вісім свиней. А чи є докази, що то від мого господарства вони захворіли?» – твердив Анатолій Віжевський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus