USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.25 10.50

Через понад 150 років: у США дослідники знайшли в озері затонулий корабель

Сьогодні 00:35
В озері Мічиган, що в штаті Вісконсин, США, дослідники виявили уламки майже 40-метрового корабля, який затонув наприкінці XIX століття.

Науковцям Асоціації підводної археології Вісконсина вдалося зробити відкриття за допомогою аналізу історичних джерел та ехолоту бічного сканування високої роздільної здатності, повідомили в установі, передає УП. Життя.

Човен лежав на глибині близько 15 метрів поблизу входу в гавань Алгома озера Мічиган – одного з Великих Американських озер.

«Він пролежав непоміченим більш як століття, незважаючи на сотні рибальських човнів, що пропливали там щосезону», – розповіли науковці.

Як повідомляють дослідники, майже 40-метрове судно побудували в 1872 році. Його протягом 21 року використовували переважно для торгівлі зерном.
Корабель затонув уранці 30 вересня 1893 року, коли потрапив у шторм посеред озера. Протягом кількох годин сильний вітер та хвилі носили судно.

Читати ще: Біля берегів Швеції знайшли затонулий вітрильник ХІХ століття, а в ньому – 100 пляшок дорогого шампанського

Зрештою шхуна не витримала натиску погодних умов і затонула. Екіпаж разом із собакою – корабельним талісманом – встигли покинути човен до трагедії.

Урятуватися вдалося всім морякам, однак того дня вони втратили свого собаку.

«Я кинув судноплавання через те, що, здається, вода мене більше не любить. Я краще втратив би будь-яку суму грошей, ніж тварину», – сказав опісля 71-річний капітан корабля.

Судно не зберегло свого цілісного стану – його борти випали назовні після обвалення палуби.

Водночас на шхуні залишилося деяке палубне обладнання, як-от два гігантські якорі, ручні насоси, носова брашпиль (лебідка для підйому якорів) та кабестан (коловорот для зміни положення якорів, швартування чи підняття багажу).

Науковці створили 3D-фотограмметричну модель місця затонулого корабля, що демонструє рідкісний внутрішній вигляд незвичної ступінчастої конструкції.

Наразі Асоціація підводної археології працює над тим, щоб додати знайдене судно до Національного реєстру історичних місць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus