USD 40.60 41.00
  • USD 40.60 41.00
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.00 10.30

Через перевищення квот ЄС повернув мито на український овес, на черзі – яйця та цукор

19 Червня 2024 19:51
ЄС з 19 червня повернув тарифні квоти на імпорт українського вівса через перевищення імпортованого ліміту для цієї культури.

Про це повідомив Генеральний директорат Єврокомісії з питань сільського господарства та розвитку сільських територій, пише Європейська правда.

До 5 червня 2025 року імпорт українського вівса до ЄС відбуватиметься в межах тарифної квоти з Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

Таким чином ЄС застосував аварійне гальмо, яке автоматично спрацьовує, якщо обсяги імпорту досягають середньорічного обсягу імпорту, зафіксованого в період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року.

Для вівса цей середній показник становить 2 440 тонн.

Оскільки імпорт з початку 2024 року перевищив цей обсяг, до кінця 2024 року діятимуть мита в режимі найбільшого сприяння. Квота буде знову доступна з 1 січня 2025 року.

Читати ще: Євросоюз погодив обмеження на імпорт української агропродукції

Також Європейська комісія планує протягом наступних двох тижнів відновити мита на українські яйця і, можливо, цукор після того, як офіційний Київ вичерпав квоти на їхнє постачання до Європейського Союзу, пише Європейська правда з посиланням на телеканал Euronews.

Представник Єврокомісії підтвердив Euronews, що імпорт яєць із України до ЄС досяг квоти, і це означає, що ЄС запровадить митні обмеження протягом наступних двох тижнів.

Від джерел телеканалу вдалось дізнатись, що імпорт українського цукру також перебуває під прицілом виконавчої влади ЄС після того, як ще у травні Київ вичерпав квоту на його експорт. Це означає, що мита можуть зачепити й цей товар.

«Ми не можемо спекулювати на темпах майбутнього імпорту», – сказав інший представник Єврокомісії в інтерв’ю Euronews, додавши, що відомство продовжує стежити за ситуацією з імпортом з України.

Водночас асоціація ЄС, що представляє європейських споживачів цукру з харчової промисловості (CIUS), занепокоєна обмеженням обсягів імпорту цього товару. Вона вказує на те, що в найближчі роки обсяги цукру будуть недостатніми, щоб задовольнити попит на ринку ЄС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Конюх Їван із Свинюх Показати IP 19 Червня 2024 20:21
Ото і є відповідь на питання, а чого польські фермери блокують пункти пропуску ! Що Кабмін, що ВРУ, що Президент зі своєю командою - не працюють як треба ! То аргументи для виборців !
йцук до Конюх Їван із Свинюх Показати IP 19 Червня 2024 22:41
виборці тут вже не до чого, бо вибори відмінив гарант Конституції

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus