USD 40.55 40.87
  • USD 40.55 40.87
  • EUR 40.65 40.90
  • PLN 10.00 10.15

Через очі не здійснила мрію: історія волинянки, яка живе з порушенням зору

29 Червня 2024 08:11
У селі Бобли, що на Турійщині, цю жінку називають по-батькові. Надія Лазарівна Ферендюк мешкає там із дитинства. Попри проблеми із зором, завжди мала насичене життя. Хоча саме через очі свого часу не втілила свою мрію – бути вчителем.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Я поїхала в Луцьк за довідкою, а там кажуть: якщо ми поставимо ваш діагноз, то вас не приймуть в університет. У малий відсоток зору, бачу лише дуже близько, а ніякі окуляри не допомагають», – розповіла Надія Ферендюк.

Покинувши мрію, без діла жінка не сиділа. Пропрацювала десять років телефоністкою на стаціонарних комутаторах. Після приходу новіших технологій потреба в таких пристроях відпала, тож Надія Лазарівна вирішила рухатися далі.

У її житті з’явилася робота, на якій пропрацювала до шістдесяти років. Була помічником вихователя в сільському садочку.

Читати ще: Не бачить із народження: 10-річний лучанин займається плаванням і пам’ятає історичні дати

Але найбільше в селі пані Надію асоціюють зі церковним хором. Жінка піснеспіви любила з дитинства. Не знаючи нотної грамоти, співала так, як відчувала.

Надія Лазарівна пам’ятає ще й ті часи, коли церква в селі була зачиненою. Її відновили в 1991 році, після розвалу союзу. Там керувала хором, навчала церковним пісням тих, хто цього хотів.

«Потім зайнялася я церквою, де для людей щось роблю. Я ніколи не хотіла, щоб мене хтось жалів, намагалася не показувати, що щось не можу. Мені сестри допомагали, згодом – дочка», – ділиться волинянка.

Шанована в Боблах жінка каже: за життя ніколи не дозволяла собі впадати у відчай чи мати на когось образу. Вона переконана: не варто списувати всі негаразди на долю, а необхідно жити життя достойно.

«Щоб тебе люди поважали, то треба вести себе як годиться. А я – компанійська, можу чуть і випити в компанії, і людей припросити, і з людьми організувати щось гарно», – твердить жінка.

Читати ще: Запрошують на всі концерти в місті: ковельчанка з інвалідністю займається вокалом та обожнює читати

Пані Надія ніколи не опускає рук і має насичене соціальне життя. Вона постійно шукає заняття, які зможе виконувати, щоб не було часу на негативні думки. Їй вистачає того, що вона має. Гордиться, що ні з ким не мала конфліктів.

Жінка резюмувала: найголовніше в житті – бути людиною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus