USD 41.10 41.55
  • USD 41.10 41.55
  • EUR 41.10 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Через обмежені можливості РФ вдається до періодичних імпульсивних атак, – ISW

Сьогодні 10:40
Через брак потенціалу для масштабного наступу в Україні російське командування вдається до періодичних імпульсивних механізованих атак, які дорого обходяться і окупантам, і Силам оборони.

Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Російські війська провели п’ять механізованих атак силами від взводу до батальйону на заході Донецької області 29 і 30 липня.

На думку аналітиків, такі локальні механізовані наступи, ймовірно, є проявом прогнозованого російського літнього наступу – російським військам, швидше за все, бракує ширшого оперативного потенціалу для проведення окремої відновленої наступальної операції в Донецькій області чи деінде на фронті цього літа.

Читати ще: Одна з наймасованіших атак БПЛА за весь час: над Києвом та на підступах збили понад 40 дронів

За оцінками ISW, російські війська, ймовірно, намагаються захопити Костянтинівку і перерізати трасу Т-0524 Вугледар-Костянтинівка, змусивши українських військових відступити з цього району.

Експерти відзначають, що періодичні та пульсуючі російські механізовані атаки, ймовірно, відображають ступінь поточного наступального потенціалу Росії, і Росія навряд чи проведе нову окрему літню наступальну операцію через матеріальні та людські обмеження.

За аналізом ISW, російські війська намагаються проводити одночасні широкомасштабні наступальні операції протягом всієї війни, але здатні проводити наступальні операції «імпульсами» на різних ділянках фронту, коли на одній ділянці інтенсивність знижується, а на іншій – зростає.

Протягом літа російські війська періодично проводили взводні та ротні механізовані атаки на Лиманському, Часовоярському та Авдіївському напрямках у Донецькій області, а останнім часом посилили наступальні дії на захід і південний захід від Донецька.

За повідомленнями, російські війська також передислокували частини 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу (41-ї загальновійськової армії) з Авдіївки на південний захід від Донецька, що свідчить про те, що військове командування РФ може вважати, що російські війська навряд чи зможуть досягти швидких тактичних успіхів поблизу Авдіївки, і змінює пріоритети в районі Донецька на інші.

Читати ще: Росія може вивести частину військ з Харківщини: в ISW пояснили причину

Фахівці припускають, що російські війська, ймовірно, перекинуть додаткові механізовані сили в цей район, щоб використати влітку 2024 року слабкі місця в українській лінії фронту і досягти певного територіального просування, хоч і обмеженого.

Російське військове командування може вирішити, що цих періодичних, пульсуючих механізованих атак або достатньо для досягнення переглянутих, більш обмежених цілей на літо 2024 року, або що ці атаки є межею поточних можливостей російських військ.

А також може мати намір представити обмежені тактичні успіхи на заході Донецької області, включно з перерізанням траси Вугледар-Костянтинівка, як головну перемогу для російського народу. Військове командування РФ, можливо, також намагається підштовхнути деградовані російські війська в цьому регіоні просунутися якомога далі до того, як їхні бойові можливості досягнуть кульмінації, незважаючи на втрати, яких вони зазнають у цьому процесі.

Готовність російського військового командування досягати обмежених тактичних успіхів в обмін на значні втрати бронетехніки буде ставати дедалі дорожчою, оскільки окупанти витрачатимуть обмежені запаси озброєння і техніки радянських часів у найближчі роки.

«Ціна такого підходу залишатиметься високою, якщо російське військове командування і надалі не зможе засвоїти уроки, отримані з труднощів механізованого маневру на майже прозорому полі бою в Україні, і якщо російський уряд і надалі не бажатиме подальшої мобілізації російської оборонної промисловості», – йдеться у звіті.

Вказують аналітики й на те, що триваючі російські наступальні операції також дорого коштують українським захисникам і, ймовірно, мають на меті погіршити українські можливості через виснаження, незалежно від того, чи досягнуть вони значних успіхів, чи ні.

«Такий підхід до виснаження узгоджується із загальною стратегією Путіна щодо України, яка ґрунтується на припущенні, що Росія зможе утримати будь-яку територію, яку захоплять російські війська, і що Росія переможе, якщо західна підтримка України триватиме довше, ніж вона сама», – наголошують в ISW.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus