USD 41.46 41.80
  • USD 41.46 41.80
  • EUR 41.50 41.70
  • PLN 10.60 10.80

Через глобальне потепління в європейських морях вперше почнуть вирощувати перлини

Сьогодні 00:31
У європейських морях скоро вперше в історії можуть вирощувати перли, адже італійські фермери, які займаються устрицями, хочуть скористатися швидким потеплінням Середземного моря.

Про це інформує The Independent.

Наприкінці 2023 року перші екземпляри Pinctada radiata, перлинної устриці, що походить з Червоного моря, були помічені у затоці Поетів, популярній туристичній зоні, що розташована близько за 100 кілометрів від Генуї, на північно-західному узбережжі Італії.

Вже менш ніж за рік вони будуть розмножуватися у водах, які завжди були одними з найхолодніших у Середземному морі і які здебільшого асоціюються з іншими видами устриць, які використовуються в їжі, а не для виготовлення прикрас.

«Ми вивчаємо можливість виробництва культивованих перлів тут», – наголосив голова кооперативу Паоло Варрелла, який займається розведенням харчових устриць у цьому регіоні з 2011 року.

Читати ще: Середземне море швидко нагрівається і стає кислішим. Дослідження

Він зазначив, що група вже зв’язалася з фермерами, які вирощують перлинні устриці в Мексиці, аби отримати поради щодо технологій виробництва.

«Pinctada radiata з’являється навколо острова Сицилія з 1970-их років, але лише в останнє десятиліття вона перемістилася на північ до прохолодних Тірренського і Лігурійського морів, що омивають західну частину Італії», – розповів професор екології в Університеті Мессіни Сальваторе Джакоббе.

У виданні підкреслюють, що такий вид є останнім з цілої низки чужорідних тепловодних, які потрапляють до Середземного моря, яке нагрівається через зміну клімату.

Водночас науковець з італійського інституту досліджень і захисту навколишнього середовища ISPRA Мануела Фалаутано каже, що така тенденція «експоненціально зростає» впродовж останнього десятиліття.

Зазначається, що деякі з цих видів є агресивними та руйнують крихкі екосистеми. У деяких випадках, як-от плямиста риба-пухляк та риба-скорпіон, вони також є небезпечними для людей.

Фалаутано запевнив, що водний простір площею 2,5 мільйона квадратних кілометрів, який відокремлює Південну Європу від Африки та Близького Сходу, нагрівається швидше, ніж середнє значення для світових морів.

Читати ще: Карибське море «задихається» від навали водоростей

В The Independent уточнили, що виробництво перлів, яке переважно асоціюється з полінезійськими атолами, ніж з північним Середземномор’ям, кожного року має світовий оборот в 11 млрд доларів, тому італійські фермери, які вирощують устриці, хочуть заробити на цьому.

Зокрема імпортер перлів з більш ніж 30-річним стажем Адріано Дженізі наголошує, що Radiata може виробляти перлини, схожі на відомі японські перлини «Акоя», які мають діаметр 5-9 міліметрів та білий колір з відтінками сірого, рожевого та зеленого.

Дженізі каже, якщо все піде добре, то перші перлини можна буде зібрати приблизно через рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus