USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Через 50 років Світязь може перетворитись у болото

10 Лютого 2021 18:10
Здається, з такою кількістю снігу, посуха Україні точно не загрожує. Утім, кругообіг води у природі зламався, констатують науковці. Саме тому пересихають криниці й природні водосховища. На гідрометеостанції поблизу найбільшого в Україні озера Світязь тепер воду рахують до краплини. Минулого року водойма почала зникати просто на очах.

Чи можна це зупинити і де українцям завтра шукати воду – йдеться у спецпроєкті «Пий до дна», пише ТСН.

В інституті водних проблем цю ситуацію спрогнозували ще кілька років тому. З кожним роком в Україні фіксують зменшення кількості опадів на 8 мм. І для науковців це катастрофічна цифра.

Читати ще: Чому міліє Світязь? Фахівці назвали п'ять причин

«Оці 8 мм, це метр-півтора падіння ґрунтових вод. Кількість того, що випаровується внаслідок підвищення температури, приблизно на 20% зросла», – говорить Михайло Ромащенко, директор Інституту водних проблем.

У південних областях – зросла на усі 50%. Вода випаровується, але на ці території більше не повертається.

Світязь раніше було мало схожим на курорт. Сира погода, багато комарів, довкола болото. Щоб дійти до озера покупатися треба було по коліна пройти болотом. Спочатку зникло болото, далі теплішала вода – температура повітря піднімалася щороку на непомітні 1-2 градуси, аж доки остаточно не змінила клімат у регіоні. Тут всі сподівалися, що ситуацію виправлять опади. Але після осінніх злив Світязь так і не повернув собі всю воду.

Світязь – це найбільше озеро в Шацькому заповіднику. Менші водойми тут деградують ще виразніше.

«Цей процес – незворотній. Залишилось до 50 років життя, доки озеро не перетвориться на болото», – зазначає Володимир Самусєв, заступник очільника Шацької РДА.

Читати ще: Розповіли, за яких умов до Світязю повернеться вода

Та вода що зникає – це не просто місце, де можна покупатися і відпочити. Це ще величезний природний резервуар питної води.

Перш ніж пити, воду з озера досліджують на наявність нітратів – тестер вперше абсолютно білий. Мікробіологи кажуть, справа ось в кульках водоростей. Вони природно очищують воду у Світязі.

Але хіміки закликають не поспішати радіти. Світязь, як й інші водойми в Україні, недообстежені. Досі аналізи проводили за радянськими стандартами, не зважали, приміром, на сучасні агрохімікати.

В одній з чотирьох надсучасних лабораторій, побудованих за кошти Європейського Союзу, українські науковці вже у найближчі півроку проаналізують воду з усіх вітчизняних водойм. Перші результати вже шокували науковців.

«У воді було виявили і парфюмерію, і наркотичні засоби, і нові забруднювачі, яких навіть в європейський стандартах немає», – розповів Валентин Шліхта, голова Держводагенства.

Тобто те, що не висушить глобальне потепління, може виявитися непридатним для пиття через забруднення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Кітайоза Показати IP 10 Лютого 2021 19:15
Ой, рис посієте. А потім ЛОХИНИ.!!!
Вай вай до Кітайоза Показати IP 11 Лютого 2021 14:15
А в цьому році Світязь вийде з берегів до дореволюційного рівня. Приблизно до тої односторонньої асвальтовки.
Сталін Показати IP 10 Лютого 2021 19:44
Такими темпами як лохинщикі знищують Шацьке поозер"я ,викачуючи воду сважинами ,які ніхто не контролюе і забруднюючи хімікатами все довкілля ,Світязь і озера зникнуть набагато швидше ніж здаеться.Владі треба проявити безапеляційну рішучисть в напрямку припинення знищення озер. Неможливо виправдати ніяке так зване працевлаштування та сплату нібито податків, з загрозою яке несе вирощування лохини ...Владо,щось роби з цим ,бо буде пізно...!!!!!
Чому 50? Показати IP 10 Лютого 2021 20:09
За 10 справимось. Зато ліси лохин будуть.
Микола Показати IP 10 Лютого 2021 22:27
Жаль, шо пончики стануть нікому не потрібні !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus