USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.70
  • PLN 10.56 10.75

Час, проведений перед екранами телевізорів та телефонів, може погіршити здоров’я серця

Сьогодні 00:16
Тривалий час, який молодь проводить за екранами телефонів та телевізорів, негативно впливає на здоров’я серця і може збільшувати ризик серцевого нападу.

Про це свідчать результати аналізу команди дослідників, які протягом понад 30 років вивчали дані про стан здоров’я 4318 людей, повідомляє Medical Xpress.

Для дослідження науковці обрали учасників віком від 18 до 30 років і слідкували за змінами їхнього здоров’я. Ці дані порівнювали з щоденною кількістю годин, витрачених на перегляд телевізора.

За підрахунками вчених, результати дослідження яких опублікували в журналі General Internal Medicine, кожна додаткова година перед екраном збільшувала ризики розвитку серцевих захворювань у молодих людей на 26%.

Читати ще: Вчені знайшли ген, від якого набирають вагу

«Наші результати свідчать про те, що кількість часу, який молоді дорослі проводять за екраном, може суттєво вплинути на ризик розвитку серйозних захворювань серця пізніше в житті.

Більше часу за екраном може витіснити такі важливі сон і фізичну активність», – пояснює провідний автор дослідження, доцент відділу медицини підлітків та молодих людей Каліфорнійського університету у Сан-Франциско (США) Джейсон Нагата.

Також такий вид проведення вільного часу був пов’язаний із підвищенням шансів мати серцеві напади та/або інсульти на 16%

При цьому на вищі ризики передчасних захворювань не впливало те, як багато часу молодь проводила за телевізором у ході дорослішання.

Час перед екранами негативно впливав на здоров’я не лише молоді, а й людей середнього віку. Зокрема для них кожна додаткова година перегляду телевізора підвищувала шанси розвитку ішемічної хвороби серця на 55%, інсульту – 58%, а загальних хвороб серця – на 32%.

«Це підкреслює важливість пропаганди здорових звичок на ранньому етапі життя, щоб запобігти майбутнім хворобам серця та інсульту», – додав Джейсон Нагата.

За словами науковців, звичка проводити багато часу перед екраном у молодих людей формує їхню модель поведінку в подальшому. Натомість малорухливий спосіб життя – один з вагомих факторів ризику виникнення серцево-судинних захворювань.

Однак дослідження показало, що навіть після коригування фізичної активності, зв’язок між наслідками перегляду телевізора і хворобами не зник.

Науковці припускають, що сидяча поведінка може мати унікальні фізіологічні та метаболічні наслідки для здоров’я.

Також, ймовірно, перегляд телевізори змушує споживати більше нездорової їжі, що підвищує ризик виникнення гіпертонії, діабету та інших хвороб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus