USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.74

«Було закладено основи нашого майбутнього»: спогади про перші мітинги за незалежну Україну 35 років тому в Луцьку

Сьогодні 11:31
У Луцьку напередодні Дня Незалежності України зібралися учасники перших мітингів та конференцій, які відбувалися влітку 1989 року. Тоді, ще за радянської влади, вперше над Луцьким замком і міською радою підняли синьо-жовтий прапор.

Про це розповів Суспільному історик та учасник перших зібрань Михайло Тиский.

Спогадами про події 35-річної давнини, які передували незалежності України, поділилися також учасники тих перших зібрань – Олександр Гудима, Ігор Семенюк, Геннадій Кожевніков, Олександр Кравчук та Віктор Федосюк.

«Рухалися під гаслами, які сьогодні наздогнали нас: Слава Україні! Героям Слава!»

У 1989 році в обласному центрі Волині, як розповів Олександр Гудима, відбулася Луцька революція за Україну. Театральний майдан, з його слів, відіграв свою роль в цій боротьбі. Звідси, каже, пішли на штурм Свято-Троїцького собору.
«Ми випереджали ті події. Тому що рухалися вперед під тими гаслами, які сьогодні наздогнали нас: «Слава Україні, Героям Слава!» Тоді люди ще боялися ці речі говорити. Але вони відчували потребу своєї участі у змінах на користь України», – розповідає Олександр Гудима.
«Тут ми вперше підняли український прапор і заспівали гімн»

19 серпня 1989 року в приміщенні Волинського академічного обласного театру ляльок відбулася установча конференція Волинської регіональної організації Народного Руху України. За словами Михайла Тиского, там була представлена вся Волинь.
Читати ще: «Нитка єднання»: Луцьк приєднався до створення найбільшого в україні жовто-блакитного прапора

«Тут ми вперше підняли український прапор синьо-жовтий, тут вперше заспівали гімн, який зараз чуємо кожного ранку. Тобто вдалося тоді підняти волинян за свої права: національні, релігійні й за свободу», – каже історик та учасник конференції Михайло Тиский.
«Не було страху – я вже міг носити синьо-жовтий значок»

Ігор Семенюк на конференцію у серпні 1989 року до Луцька приїхав з Нововолинська, де тоді мешкав. Чоловік пригадує: жив в епоху, коли у таборах вмирали герої, такі як Василь Стус.
«Коли я вже приїхав після конференції додому, в мене не було страху – я вже міг носити значок синьо-жовтий. Згадувати той період безболісно не можу, тому що багатьох моїх колег і товаришів, які були поряд, вже немає. Я їх згадую з теплом і болем на тлі отих подій, які сьогодні розгортаються», – зазначає учасник конференції Ігор Семенюк.

«Ми всі співали «Червону калину»

За словами активіста Геннадія Кожевнікова, 23 липня 1989 року відбувся перший несанкціонований мітинг у Луцьку на Замковій площі. За його словами, це історичне місце, бо тут Северин Наливайко з козаччиною приймав ключі від Луцького замку.
Читати ще: У Нововолинську розгорнули найбільший в’язаний прапор України

«Тут ми провели перший мітинг. Усі співали «Червону калину». Дуже багато людей було. Це були ті, хто пройшов тюрми, табори, каторги, знущання, хто був у національному опорі. Вони основний кістяк створювали й молодь», – каже Геннадій Кожевніков.
«Відчуття було, що наближається якась колосальна зміна»

У родині Олександра Кравчука бабуся й дідусь боролися за Україну в 40-х роках XX століття, через це були на засланні в Сибіру, але, на щастя, звідти повернулися живими. Зі слів волинянина, вони розповідали йому про ідею незалежної України. Тому, каже, був учасником першого мітингу в Луцьку.
Читати ще: «Велике щастя, що з Луцьком трапився Котис». Із презентації книги «Тисяча років життя та історії»

«Мене захопив цей рух. Наш прапороносець Олександр Гудима заходить із таким величезним прапором — і аж дух забиває. І ті люди, які зазнали гонінь від радянської влади, які сиділи в Сибіру, падали на коліна і плакали. Це було просто неймовірно. Не було страху, а відчуття було, що буде якась зміна колосальна. І воно так і сталося", — говорить Олександр Кравчук.
«Тут почався суспільний університет»

За словами Михайла Тиского, 23 липня 1989 року Замкова площа була переповнена людьми. Хоча про мітинг, каже, нікому не повідомляли: «Приїхали з Луцька, з інших населених пунктів на третю годину й відтоді тут почався суспільний університет. Тобто кожен вийшов і розказав, що він знає. І так щонеділі було о 15 годині аж до Незалежності. Бо найбільша таємниця в Радянському Союзі була – це історія України».
Читати також: Найбільший прапор України розгорнули у Луцьку на «Бандерштаті». Відео

Перший український синьо-жовтий прапор в обласному центрі повісили над Луцьким замком у 1990 році, розповідає Геннадій Кожевніков.

«Прапор піднімали я і Віктор Федосюк. Лише нам помагали хлопці із заповідника», – пригадує чоловік.
Над Луцькою міською радою спершу встановлювали флагшток, додає Віктор Федосюк: «Там якраз була зупинка, і люди просто висипалися з тролейбуса. Завгосп був проросійський, але він коли дізнався, що треба, знайшов нам трубу, ми піднялися на дах і змонтували флагшток, на якому вже наступного дня підняли прапор».
Читати ще: У Луцьку підняли найвищий прапор на Волині. Фото, відео

Віктор Федосюк додає: ейфорія тоді була неймовірна.
«Це була така надія, що щось зміниться в цьому житті, – каже лучанин. – Наразі ми маємо державу: важко, з кров'ю, з боротьбою, але було закладено основи в наше майбутнє».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus