USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

«Будинки билися один об одного», – українка розповіла подробиці землетрусу в Ізмірі

3 Листопада 2020 07:40
Українка Анастасія Старостенко, яка 5 років мешкає у турецькому місті Ізмірі, поділилася моторошними подробицями землетрусу, що стався в Егейському морі 30 жовтня.

Про це вона розповіла в ексклюзивному коментарі Gazeta.ua.

«Я готувала чай на кухні. Раптом підлога почала йти з-під ніг. Здалося, що дуже крутиться голова. Був сильний поштовх, але не один, а ніби розхитувало – сила наростала. У доньки був онлайн урок, вона була у своїй кімнаті за комп’ютером. Почула одразу, що люди кричать на вулиці. Паніки у не було, подумала що треба рятувати дитину. 20 кроків до її кімнати ледве подолала. Забігла, висмикнула її. Розумію, що бігти до виходу довго, ми не встигаємо. Стала в дверному отворі з думкою, що доньку треба собою накрити, щоб захистити», – сказала вона.

Волкан, чоловік Анастасії, у цей час вийшов до магазину неподалік дому – 2 хвилини ходу. Землетрус застав його дорогою додому. Він пізніше розповів, що боявся йти – здавалося, земля розійдеться під ногами. Бачив, як будинки так качало, що билися один об одного. Рятуючись, люди вибігали з будинків, хто в чому – у коротких піжамах, хоча так ніколи навіть у власний двір не заведено виходити. Анастасія із донькою вискочили босоніж, ледве поштовхи почали вщухати.

«Сказали, що сила першого поштовху була 6,6 бала. За пів години був іще один поштовх близько 5 балів. Потім ще було понад 300 поштовхів по 3-4 бали, кажуть. Але ми їх не відчували практично», – розповідає жінка.

В орендованому 1-поверховому будинку, де живе Анастасія з чоловіком та донькою, пішли тріщини по стінах зовні та зсередини. У спальні хитається віконна рама склопакету. Чи пошкоджений фундамент, поки невідомо. Власниця будинку, яка мешкає в іншому районі міста, залишилася без даху над головою: землетрусом її дім розбило надвоє. Тож, каже Анастасія, її родині, може статися, доведеться звільнити орендований будинок та шукати інше житло.

Без домівок зосталися багато людей. Інші живуть у страху – у будь-який момент споруди можуть скластися, як карткові будинки. По радіо постійно передають інформацію, що треба «слухати дім». Усі будівлі в місті намагаються укріплювати знизу.

«Ми виходили в центр, це десь 3-4 кілометри від нас. Усі будинки в аварійному стані. Люди в соцмережах пишуть, що турбуються за тварин, які залишилися удома та шукають рятувальників, які наважаться зайти в аварійні будинки та винести тварин. Дуже багато зруйнованих будинків. Один будинок підперли балками, щоб він не впав. Це буде 18-та споруда, яка впаде», – розповідає українка.

Зауважує, що в місті паніки немає – люди спокійні. Багато приїхали автівками з інших міст, щоб допомогти. З Анкари прислали спецтехніку, щоб розгрібати завали. Цивільних людей не допускають до розбирання завалів. Більшою мірою, вони стоять і дивляться, чекають, якщо треба буде їх допомога.

Багато людей приїхало з інших міст, щоб допомогти. Їх не допускають, але вони стоять і дивляться, як розбирають завали

Також люди привозять ковдри та теплі речі для тих, хто залишився без даху над головою. Після землетрусу у Туреччині сильно похолодало.

Допомагає благодійна організація Червоного Півмісяця (аналог українського Червоного Хреста. – Gazeta.ua). Привезли теплі речі, роздають гарячий чай, розносять в стаканчиках гарячий суп. Допомога від держави для тих, чиє житло зруйноване – намети, де можна ночувати. Пошукові роботи тривають.

Приватні бізнесмени, які мають готелі, приймають біженців безкоштовно. В кожному районі є хоча б один готель, який приймає родини з дітьми. У багатьох кафе організували безкоштовне харчування для постраждалих.

«Також є ще «Замітка безпеки» у фейсбуці. Ми відмічаємо, якщо комусь потрібна допомога, або якщо ми перебуваємо в безпеці й допомога не потрібна. Туди звертаються люди, наприклад, кому потрібен дім. Або пишуть ті, хто може прийняти до себе людей. Я написала, що ми можемо прийняти родину. Жити в одній кімнаті, а інші виділити для постраждалих. У нашій групі слов’ян – українців, росіян – в Ізмірі, дякувати Богу, немає постраждалих», – розповіла Анастасія.

Лікарні в Ізмірі переповнені. Через велику кількість постраждалих у перші дні в місті не вистачало «швидких» – тому на допомогу приїхали машини екстреної допомоги з навколишніх маленьких містечок.

Поліція працює на вулицях. Але все спокійно, заворушень чи мародерства немає.

Читати ще: 65 годин під завалами: у Туреччині врятували 3-річну дівчинку, яка вижила після землетрусу

«Шириться інформація, що будуть ще повторні поштовхи. Але я думаю, це чутки – просто люди налякані», – додала жінка.
Як повідомлялося раніше, на заході Туреччини застався сильний землетрус. За останніми даними, внаслідок землетрусу загинула вже 91 людина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus