USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 41.95
  • PLN 10.50 10.70

Будуть навчатися і відкриватимуть бізнеси: в Луцьку запрацював хаб для жінок, які постраждали від війни

Сьогодні 16:03
У Луцьку відкрили офіс і навчальний хаб проєкту «Місце надії України». Це стало можливим завдяки підтримці Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН. Проєкт «Місце надії України» спрямований на надання психологічної та соціальної підтримки жінкам, які постраждали від війни.

На відкриття 19 липня завітали заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, директорка департаменту соціальної та ветеранської політики Волинської ОВА Оксана Гобод, очільниця управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Луцької міської ради Ліна Галан та інші.

«Ми сьогодні хочемо офіційно зайти в місто та область з пропозицією для жінок-переселенок, щоб вони могли знайти тут підтримку, друзів і розвинути свої навички», – привітала присутніх очільниця луцького офісу проєкту Марина Бородина.
Як розповіла керівниця проєкту, президентка асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна, загалом в Україні будуть працювати чотири хаби проєкту: окрім Луцька, в Кременчуці, Миколаєві та Чернігові.

«У жінок, які постраждали від війни, фактично зруйнувалося життя і їм потрібно починати все заново. А щоб усе почати заново, спершу потрібно зібратися докупи. Тому ми більше працюємо не з гуманітарною допомогою, а з тим, як допомогти заробити гроші, щоб можна було існувати в нових реаліях. Проєкт саме про це. Він містить два компоненти: психологічна та соціальна допомога, працевлаштування або самозайнятість. Ми співпрацюємо з підприємствами, які можуть наймати на роботу. Також працюємо над тим, щоб жінки або відновили свій бізнес в іншому регіоні, або створили новий», – сказала Ірина Кухтіна.
У межах проєкту в луцькому хабі жінкам будуть надавати наступні послуги: психологічні консультації, соціальні послуги, юридична допомога, професійна орієнтація та працевлаштування, навчання новим навичкам, гуманітарна допомога.

Завдяки проєкту хочуть надати допомогу щонайменше тисячі людей і працевлаштувати або зробити самозайнятими мінімум 300 людей.
«Ідеться не тільки про працевлаштування. Це професійні тренінги з індивідуальними програмами. Нині колеги співпрацюють із роботодавцями, щоб визначити, які навички потрібні жінкам, щоб їх працевлаштували. Ми пропонуємо разом проводити тренінги з працівниками роботодавця. У нас широка мережа висококваліфікованих тренерів. Ми можемо запрошувати фахівців із-за кордону. Ми думаємо про організацію навчання для роботи на сільгосптехніці. Програми різні й будуть підлаштовані під роботодавця. Якщо жінка хоче відкрити свій бізнес, то ми пропонуємо їй курс тренінгів і менторську підтримку», – зазначила Ірина Кухтіна.
Заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк наголосила: ми маємо низку викликів, які не здатні сьогодні подолати, наприклад, забезпечити житлом усіх внутрішньо переміщених осіб.

«Радію з того, що мета цього проєкту є практичною. Можна скільки завгодно надавати матеріальну, психологічну допомогу, але найдієвіше – допомогти так, щоб людина змогла стати на власні ноги, – сказала вона. – Дякую всім громадським організаціям, які працюють на території нашого міста, нашої громади. Роботи вистачить усім. Нам немає що ділити, ми повинні працювати спільно».
Очільниця управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради Ліна Галан нагадала, що в місті діє кар’єрний хаб «ВОНА», одним із напрямків діяльності якого є надання допомоги жінкам-переселенкам.

«Дуже важливо кожну жінку тримати в ресурсі. Коли наші чоловіки боронять державу, відстоюють її незалежність, жінки – та рушійна сила, яка сьогодні тримає тил. Кожній жінці потрібно повірити у власні сили. Дійсно роботи вистачить усім. Наш сервіс більше працює на жінок, які постраждали від домашнього насильства, жінок, які виховують дітей з інвалідністю. У 2022-2024 роках ми дуже багато працювали з жінками з категорії внутрішньо переміщених осіб. У нас дуже багато успішних історій, коли жінки створили власний бізнес», – розповіла Ліна Галан.
Проєкт «Місце надії України» реалізують Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги (донор), ООН Жінки в Україні (донор), асоціація «Ягідництво України» (головний партнер), ГС «Інноваційне фермерство та кооперація» (партнер), БО БФ «Світ жінок» (партнер).

Офіс проєкту «Місце надії України» в Луцьку розташований на проспекті Волі, 27 (третій поверх).

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus