USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Будь-який українець може підняти собі пенсію на 50%: що треба зробити

18 Серпня 2023 06:16
В Україні згідно з чинним законодавством будь-хто має право збільшити свою пенсію. Для цього необхідно звернутися по її призначення пізніше, ніж ви отримаєте на це право. Наприклад, якщо замість 60 років вийти на пенсію у 65 років та 7 місяців, розмір виплати можна збільшити на 50%.

Про це йдеться у 29 статті Закону «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», повідомляє Obozrevatel.

Згідно із законом, якщо українець самостійно ухвалює рішення вийти на пенсію пізніше, його виплату збільшать на певний відсоток. Так:

– якщо відстрочити пенсію на період до п’яти років – за кожний місяць без пенсії, розмір виплати збільшать на 0,5%;

– якщо відстрочити пенсію на період від п’яти років – за кожний місяць без пенсії, розмір виплати збільшать на 0,75%.

Читати ще: Який потрібен стаж, щоб вийти на пенсію у 60, 63 чи 65 років: таблиця

Тобто українець, який вийде на пенсію на 5 років та 7 місяців пізніше, зможе отримати надбавку до пенсії у розмірі близько 50%. Припустимо, якщо за формулою ви заробили на пенсію у розмірі 5 тис. грн, вирішили продовжити працювати та зверніться за виплатою у 65 років та 7 місяців, ваша пенсія становитиме вже 7,5 тис. грн.

В Україні в 2024 році Мінсоц планує «зберегти розмір пенсії» (мабуть, йдеться про те, що розмір виплат не знизять). При цьому впевненості, що передбачену законом індексацію пенсії 2024 проведуть, немає. Справа в тому, що під час воєнного стану уряду надали право індексацію не проводити.

Читати ще: Пенсійний фонд дозволив купувати страховий стаж: інструкція

«Розміри призначених виплат точно будуть збережені, їх ніхто не зменшуватиме. Намагатимемося збільшити допомогу по бідності, але відсоток цього збільшення, звичайно, залежить від переговорів з нашими міжнародними партнерами», – заявила міністр соцполітики Оксана Жолнович.

При цьому Жолнович зауважила, що наповнення Пенсійного фонду багато в чому залежить від військових. Вони сплачують внески зі своїх зарплат, тим самим наповнюють бюджет ПФУ.

Читати ще: Українці отримають надбавки до пенсій у 500 грн: кому і коли видадуть

«Ми ж розуміємо, що масштабна війна ще триватиме, тому розраховуємо приблизно на такі ж надходження до Пенсійного фонду, як і минулого року. Якщо знайдемо додатковий ресурс, то зможемо збільшити виплати», – пояснила вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus