USD 41.15 41.48
  • USD 41.15 41.48
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.66 10.80

Британія передасть архіпелаг Чагос Маврикію через пів століття суперечок

3 Жовтня 2024 23:38
Велика Британія передасть Маврикію суверенітет над архіпелагом Чагос в Індійському океані.

Про це пише Бабель з посиланням на ВВС.

Рішення Лондона поклало кінець 50 рокам напружених переговорів між Великою Британією і Маврикієм щодо архіпелагу. Більшість членів ООН не визнавали британський контроль над островами.

Зокрема, до островів Чагос входить атол Дієго-Гарсія, де розташована стратегічна американська авіабаза. Зокрема, цю базу американська авіація використовувала під час нальотів на Афганістан та Ірак.

За умовами нової угоди Британія орендує у Маврикія острів Дієго-Гарсія на щонайменше 99 років, що дасть змогу США зберегти там військову базу. Це ключовий фактор в умовах зростаючого геополітичного суперництва в регіоні між західними країнами, Індією і Китаєм.

Договір все ще треба допрацювати, але країни обіцяють завершити його якомога швидше.

Читати ще: Ізраїль вдарив по центру Бейрута: є жертви

Острови Чагос залишилися під британським управлінням після визнання незалежності Маврикія в 1968 році. У 1966–1973 роках Британія виселила з островів усе місцеве населення. На найбільшому острові, Дієго-Гарсія, у 1966 році розмістили американську військову базу – зараз вона управляється спільно Британією і США.

У 2000 році Високий суд Англії визнав виселення місцевих жителів з архіпелагунезаконним.

А в 2019 році Міжнародний суд ООН дійшов висновку, що відокремлення архіпелагу Чагос від Маврикія під час деколонізації порушувало міжнародне право. Того самого року Генеральна асамблея ООН закликала Британію повернути Маврикію острови Чагос.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus