USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.70

«Брудну бомбу» не виявили: МАГАТЕ заявило про відсутність незаявленої ядерної діяльності в Україні

3 Листопада 2022 17:49
Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) завершили перевірку трьох об’єктів в Україні та не виявили жодної незаявленої ядерної діяльності.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на МАГАТЕ.

Зазначимо, що Росія висунула Україні звинувачення щодо нібито виготовлення «брудної бомби». Після письмових заяв України МАГАТЕ перевірило діяльності трьох локаціях – Інституту ядерних досліджень у Києві, Східного гірничо-збагачувальному комбінату в Жовтих Кодах і ВО «Південний машинобудівний завод» у Дніпрі.

«На підставі оцінки наявних на сьогоднішній день результатів та інформації, наданої Україною, Агентство не виявило жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у місцях розташування», – сказано у повідомленні.

Інспектори також відібрали зразки навколишнього середовища для аналізу в лабораторіях гарантій МАГАТЕ та його мережі аналітичних лабораторій. Так, відбір проб навколишнього середовища є загальновживаним заходом гарантій із надчутливими аналітичними методами, які можуть надати інформацію про минулу та поточну діяльність, пов’язану з поводженням з ядерними матеріалами.

Читати ще: «Спроба залякати Захід»: аналітики ISW – про заяви Шойгу щодо «брудної бомби»

«Наша технічна та наукова оцінка результатів, яку ми наразі провели, не показала жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у цих трьох місцях. Крім того, якнайшвидше ми повідомимо про результати відбору проб навколишнього середовища», – сказав гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подякував МАГАТЕ за оперативну перевірку українських об’єктів.

«МАГАТЕ перевірило три українські об’єкти, які опинилися в центрі російської дезінформації, і не знайшло доказів будь-яких «брудних бомб». Я дякую Рафаелю Гроссі за чудову та оперативну співпрацю МАГАТЕ, яка допомогла протистояти російській брехні. Росія підтвердила свій статус головного брехуна світу», – написав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus