USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70

Боротьба з гібридними атаками і дезінформацією: чому до Луцька приїхали заступники глав МЗС України, Польщі та Литви

11 Грудня 2021 21:44
Заступники міністрів закордонних справ України, Литви та Польщі провели в Луцьку конференцію, на якій підписали план спільних дій із протидії дезінформації, повідомили про відкриття в Києві офісу Організації економічного співробітництва та розвитку, а також розказали про загрози з боку Білорусі та Росії.

Нагадаємо, до Луцька з’їхалися заступники міністрів закордонних справ України Микола Точицький, Польщі Марцін Пшидач та Литви Мантас Адомєнас, аби обговорити в рамках Люблінського трикутника безпекову ситуацію в регіоні. Консультації триватимуть 11-12 грудня.

Обговорення стосується ситуації в регіоні, пов’язаної з міграційною кризою на кордоні з Білоруссю, збільшенням російської військової присутності поблизу України і на тимчасово окупованих територіях держави.

«Сьогодні ми затвердили дорожню карту, яку напрацювали з координаторами Люблінського трикутника. Ми розглянули такі питання, як безпекові загрози з боку Росії, безпека в Європі, міграційні питання на кордонах Польщі та Литви з Білоруссю. Окрім того, підписали документи щодо стратегічної комунікації. Сьогодні також прозвучала пропозиція Литви та Польщі щодо відкриття у Києві офісу Організації економічного співробітництва та розвитку», – розказав заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Він наголосив, що Україна цінує підтримку партнерів, зокрема, їх запевнення підтримки вступу України в НАТО та ЄС.
Читати ще: Аби пришвидшити реформи: в Києві відкриють офіс ОЕСР

Віцеміністр закордонних справ Литви Мантас Адомєнас нагадав, що 12 грудня 1991 року були налагоджені дипломатичні відносини між Україною та Литовською Республікою.

«Сьогодні ми мали можливість обговорити формат співпраці в рамках Люблінського трикутника. Перед нашими країнами зараз стоять нові виклики. Звичайно, ми обговорили гібридні атаки з боку Білорусі стосовно, зокрема, Польщі та Литви, а також те, як підготуватися Україні для того, щоби протистояти міграційній навалі. Ми спостерігаємо наростання військової присутності Росії біля кордонів України, тому ми розмовляли про те, як можна стримувати ці дії в майбутньому. Також ми обговорили, як посилити відповідь України на ескалацію ситуації і яким чином можна залучити партнерів із НАТО та ЄС. У цьому контексті напрочуд важливим є підписання плану спільних дій із протидії дезінформації. Очевидно, ми маємо справу зі спільними викликами, тому важливо посилити опірність громадян щодо дезінформації», – сказав Мантас Адомєнас.

За його словами, офіс Організації економічного співробітництва та розвитку, який відкриють у Києві, надасть можливість Україні залучити практичні інструменти для гарантування демократичного порядку в державі.
Заступник державного секретаря Міністерства закордонних справ Республіки Польща Марцін Пшидач нагадав, що 30 років тому Україна здобула незалежність, а першою країною, яка визнала українську незалежність, була саме Польща.

«Ці 30 років були надзвичайно динамічними для України, країна зіткнулася з багатьма викликами, однак вона зуміла збудувати демократичну державу, яка є проєвропейською і прагне вступу до НАТО та ЄС. Польща підтримує рішення України щодо вступу до ЄС і ми знаємо, хто не задоволений цим рішенням. Упродовж 30 років було напрочуд багато викликів. Важливими були безпекові питання та гібридні операції, спрямовані щодо України, в тому числі міграційна криза, спровокована діями режиму Олександра Лукашенка, а також наростання військової присутності біля кордонів України. Наразі важливо залишатися об’єднаними та мати спільні стратегічні зв’язки. Наші країни мають спільну історію ще з часів Литовсько-польської доби. Ми співпрацюємо заради миру та толерантності, впродовж багатьох років ми закріплені в контексті Східної Європи. На основі спільної історії ми маємо змогу оцінити взаємодію в рамках Люблінського трикутника, про що ми сьогодні і мали можливість поспілкуватись. Ми обговорили, як на постійній основі здійснювати подальшу комунікацію та організовувати спільні заходи», – розповів Марцін Пшидач.
Читати ще: «Україна готова до загроз», – заступник міністра МЗС України в Луцьку про гібридні атаки на кордоні

Микола Точицький, Марцін Пшидач та Мантас Адомєнас підписали в Луцьку план спільних дій із протидії дезінформації на 2022-2023 роки. Він передбачає підготовку регулярних спільних доповідей про виклики та загрози в інформаційній сфері, розробку механізму спільного реагування на російські дестабілізаційні кампанії, обмін досвідом і посилення інституційних спроможностей із протидії гібридним загрозам.

Заступник міністра закордонних справ України зауважив, що передусім ідеться про планування спільних заходів, обмін інформацією та навчання спеціалістів. Водночас передбачена співпраця зі ЗМІ.

«У кожному міністерстві працюють відповідні департаменти, які будуть взаємодіяти не лише з медіа, а й із громадянським суспільством», – додав Микола Точицький.
Заступник державного секретаря МЗС Польщі Марцін Пшидач поділився, що у зв’язку з ситуацією, яка наразі відбувається з Білоруссю, можна заявити, що Олександр Лукашенко та Володимир Путін – друзі та «фанати» незалежних ЗМІ.

«Вони усіляко перешкоджають діяльності незалежних ЗМІ та не запрошують міжнародні медіа для висвітлення подій. Важливо показати реальність, те, до чого призводять гібридні операції, важливо поширювати правдиву інформації, тому зараз перед незалежними ЗМІ є напрочуд велика відповідальність – показувати межу між істинною інформацією та дезінформацією», – сказав високопосадовець.

Як наголосив віцеміністр закордонних справ Литви Мантас Адомєнас, стратегічна комунікація щодо протидії дезінформації є важливою з огляду взаємодії з медіа, тому комунікація зі ЗМІ є складовою співпраці країн в рамках Люблінського трикутника.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 12 Грудня 2021 10:32
Байден заявил, что не планировал отправлять в Украину военных а если Путин таки нападэ, то отправит, но на восточные фланги наты (шоб боронити матінку Европу від російської навали) вот это поддержка от главного переживателя, вот это сила до мурашек до слёз
Танос до Анонім Показати IP 12 Грудня 2021 11:00
Звали звідси ботяра
10 до Танос Показати IP 12 Грудня 2021 11:30
Та ботяра це ти, бо Байден справді таке говорив. Жаль, що так багато у нас безмозглих
до 10 до 10 Показати IP 12 Грудня 2021 14:27
Вирішив вчергове продемонструвати свій базарний розум? Чи під совка косиш? Второпай, в цивілізованому світі дії закон, на відміну від путляндії та значної частини України. Щоб прислати війська в Україну, Байден має отримати дозвіл Конгресу. В рамках НАТО - немає проблем. Були б в НАТО - так само не мали б проблем. Але базар проти, все більше за клоунів голосує.
10 до до 10 Показати IP 12 Грудня 2021 15:48
Американський президент Джо Байден сказав, що розміщення американських військ в Україні у випадку вторгнення Росії не розглядається. То про який Конгрес ти говориш?! Якби були розумніші, то і загроз вторгнення не було б. Щоб бути в НАТО , то треба відповідати тим критеріям,які вони вимагають. Тому не треба тут всезнайства показувати
до 10 до 10 Показати IP 12 Грудня 2021 16:45
З останнього б і починав, Про "розумніші" - це скавучання путіноботів, які за всяку ціну намагаються переконати, що Україна ніщо, Захід Україну здав і треба миритись з путіним. Не вдасться. Не переконаєте. Надто бридкий вигляд маєте товариші шуфричи, рабіновичі, медведчуки, бойки та інше сміття. Мало який москальський окупант та зрадник вернеться назад живим, якщо путляндія зважиться на війну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus