USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.74

Блискавки найчастіше б'ють у небо, яке є забрудненим. Дослідження

Сьогодні 00:33
Зміни, які люди спричиняють у природному середовищі, мають наслідки, які не завжди є очевидними. Наприклад, забруднення повітря пов’язане зі збільшенням частоти блискавок під час гроз.

Такий висновок зробили дослідники з Університету Джеймса Медісона (JMU) у Вірджинії, які проаналізували дані понад 500 тисяч гроз у Вашингтоні, округ Колумбія, і Канзас-Сіті за 12 років. Вони виявили, що присутність більшої кількості дрібних частинок у повітрі загалом пов’язана з більшою кількістю ударів блискавки, пише Science alert.

У виданні зазначили, що взаємозв’язок між аерозолями та блискавками вивчався і раніше, проте науковці досі намагаються отримати належну оцінку через багато різних атмосферних факторів.

«Забруднення діє як ядра хмар. Воно потрапляє в хмару через висхідний потік; потім висхідний і низхідний потоки відокремлюють частинки забруднення, що розділяє електричні заряди в хмарі і призводить до більшої кількості блискавок», – пояснює географ Мейс Бентлі з Єльського університету.

Команда досліджувала PM2.5, а саме тверді частинки розміром до 2,5 мікрометрів та PM10 (до 10 мікрометрів) у навколишньому середовищі, порівнюючи їх з грозовою активністю. Вченим здалось, що концентрація цих частинок має більший вплив, ніж їхній розмір.

Попри те, що більша кількість частинок, зазвичай, означає більшу кількість блискавок, проте настає момент, коли занадто велика кількість частинок у повітрі фактично зменшує кількість блискавок, ймовірно, через втрату енергії всередині шторму.

Читати ще: Науковці навчилися керувати блискавками за допомогою лазерів

«Схоже на те, що незалежно від того, куди ви їдете, забруднення в містах здатне посилювати грози та блискавки», – зауважив Бентлі.

Також у межах дослідження було виявлено й інші цікаві результати: грози в обох містах найчастіше відбувалися у четвер. Найспокійнішим днем для гроз у Вашингтоні був понеділок, а в Канзас-Сіті – п’ятниця.

Крім того, дослідники виявили, що коли в атмосфері було найбільше енергії, тоді рівень забруднення повітря мав найбільший вплив на кількість ударів блискавки.

Завдяки такому дослідженню люди починають краще розуміти, як коливання забруднення повітря можуть продовжувати змінювати метеорологічні моделі. Тепер дослідники планують поглянути на цю взаємодію в інших частинах світу.

Читати ще: У Казахстані через удар блискавки загинуло майже чотири сотні рідкісних сайгаків

«Середовище буде проаналізовано на предмет відмінностей між грозами, ініційованими в містах, і грозами в більшому регіоні, щоб оцінити вплив забруднення», – підкреслюють автори у своїй опублікованій статті.

Раніше вчені з’ясували, що крижаний щит Антарктиди з’явився відносно недавно. За їхніми словами, до цього там переважала тундра і хвойні ліси. Науковці вважають, що на замерзання Антарктиди вплинули зниження температури на Землі, а також рух літосферних плит.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus