USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

Блакитні зони Землі: в яких регіонах люди живуть набагато довше і чому

30 Січня 2024 00:35
Ще на початку 20-го століття середня тривалість життя у Великій Британії становила близько 46 років, а вже сьогодні ця цифра зросла до 82. Однак люди не втрачають надії знайти щось, що дасть змогу жити ще довше або хоча б сповільнить старіння.

Про це пише Science Alert.

Сьогодні люди живуть довше, ніж будь-коли раніше, багато в чому завдяки досягненням у медицині, поліпшенню умов життя і праці. Однак за вищу тривалість життя доводиться платити – сьогодні також спостерігається вищий рівень хронічних і дегенеративних захворювань. На чолі списку – хвороби серця, а тому вчені продовжують працювати над тим, щоб зробити старість людини здоровішою – для цього проводять сотні різноманітних досліджень і розробляють дедалі нові дієти.

Читати ще: За останні півстоліття тривалість життя збільшилась на 20 років

Цікаво, що по всій земній кулі також було виявлено місця, де середня тривалість життя людей набагато вища, ніж у середньому на Землі. Ці регіони вчені називають «блакитними зонами», а місцеве населення демонструє значне фізичне та психологічне здоров’я.

Наприклад, попереднє дослідження виявило таку «блакитну зону» на Сардинії в Італії. Статистика свідчить, що в центрально-східних гірських районах цього регіону мешкає більша кількість людей, які доживають до 100-річчя.

Дослідникам також відомі й інші «блакитні зони», зокрема:

Ікарія в Греції;

Окінава в Японії;

Нікойя в Коста-Риці;

Лома-Лінда в Каліфорнії.

Вчені також виявили, що людей у цих регіонах, крім тривалої тривалості життя, також об’єднують інші спільні риси, зокрема:

життєва мета;

поживна здорова дієта;

низький рівень стресу;

цілеспрямовані щоденні фізичні навантаження.

Читати ще: Розрив у тривалості життя між статями скорочується, – вчені

Крім того, вчені вважають, що довголіття населення «блакитних зон» також може бути пов’язане з навколишнім середовищем – переважно сільським і менш забрудненим. Також вищу тривалість життя пов’язують з особливими генами довголіття. Водночас дослідження показує, що генетика може пояснити лише 20-25% довголіття. Це означає, що тривалість життя людини являє собою складну взаємодію між способом життя і генетичними факторами, які сприяють довгому і здоровому життю.

Секрет у раціоні

Команда з Університету Англії Раскін також виявила, що кожна «блакитна зона» дотримується власного раціону, проте вони також мають дещо спільне – їхня дієта багата на рослинну їжу і, мабуть, досить схожа у всіх цих зонах. Наприклад:

– у Лома-Лінда переважно дотримуються вегетаріанського раціону;

– в Окінаві спостерігається високе споживання флавоноїдів, що трапляються в рослинах, особливо у фіолетовій картоплі, сої та овочах; така дієта пов’язана з поліпшенням здоров’я серцево-судинної системи – зниження інсультів і серцевих захворювань;

– у Нікойє основу раціону складають рис і боби.

Однак рослинна дієта не є єдиним «секретним фактором». На Сардинії, наприклад, місцеві жителі споживають помірну кількість м’яса та морепродуктів на додачу до місцевих овочів і традиційних продуктів, як-от хліб, коржик на заквасці, мед і м’які сири. У деяких зонах основу раціону також складають оливкова олія, чай і вино (не більше 1-2 склянок на день. Учені зазначають, що всі ці продукти містять антиоксиданти, які допомагають захистити наші клітини від ушкоджень.

Читати ще: Пандемія спричинила найбільше скорочення тривалості життя з часів Другої світової, – вчені

Команда припускає, ймовірно, саме поєднання всіх цих факторів пояснює виняткове довголіття місцевих жителів. Крім того, автори дослідження виявили, що в більшості «блакитних зон» люди харчуються «з-під ножа», тут також рідко трапляються ультра оброблені продукти, фаст-фуд або солодкі напої, що здатні прискорити старіння.

Вчені також виявили так зване «харчування до рівня насичення на 80%» – простими словами, місцеві жителі дотримуються часткового зниження калорійності. Передбачається, що це також може вплинути на рівень тривалості життя.

Багато чинників, що складають ці дієти «блакитної зони» – насамперед рослинні та натуральні цільні продукти – пов’язані з нижчим ризиком хронічних захворювань, таких як хвороби серця і рак. Автори дослідження вважають, що така дієта не тільки сприяє здоровішому і тривалішому життю, але також пов’язана зі здоровішим старінням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Олексій Показати IP 30 Січня 2024 05:01
Один лікар на відео розказував що в тих місцях де люди довго живуть і не хворіють, вони п'ють м'яку воду і їдять кислі страви, адже в кислому середовищі ніякий вірус не живе, в тому числі рак. в нас це квашена капуста, квашені огірки, яблука і так далі
Катя Показати IP 30 Січня 2024 12:25
Ага, і онкологію так лікують, аякже. Більше шарлатанів слухайте
Олексій до Катя Показати IP 30 Січня 2024 13:15
Найкраще вбиває рак це голодування, бо тоді організм їсти свої клітини, в тому числі і шкідливі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus