USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Біженці з України з 26 березня можуть отримати допомогу на дітей в Польщі

25 Березня 2022 18:06
З 26 березня українські біженці у Польщі зможуть отримати по 500 злотих (3500 гривень) на місяць.

Щомісячна допомога за програмою«Сім’я 500+» (її ще називають 500+) виплачуватиметься на кожну дитину, яка не досягла 18-ти років.

Заяви на отримання допомоги, що виплачуються ZUS, може подати особа, яка:

є громадянином України або чоловіком/дружиною громадянина України, що легально перебуває в Польщі;

має дитину (є її батьком/матір’ю або тимчасовим опікуном), яка має українське громадянство і прибула з України до Польщі після 23 лютого 2022 року у зв’язку з бойовими діями;

має дитину (він/вона є її батьком/матір’ю або тимчасовим опікуном), народжену в Польщі від батька/матері, які є громадянами України та чиє перебування в Польщі є законним.

Перебування в Польщі вважається легальним протягом 18 місяців з 24 лютого 2022 р. або з дати фактичного перетину кордону після 23 лютого 2022 р. для громадян України, які в’їхали до Польщі легально з України у зв’язку з бойовими діями та бажанням залишитись у Польщі.

Ця допомога виплачується не довше за період перебування в Польщі.
Хто допоможе розібратися з цим? З 21 березня у Польщі відкрито інфолінію, де біженці з України зможуть отримати консультацію щодо виплат допомоги на дітей та подачі відповідних заяв.

Інфолінія доступна за номером 22 444 02 55 польською та українською мовами. Вона працює з 8:00 до 18:00 з понеділка до п’ятниці.

Консультант надає інформацію про види допомог, які ZUS (Zakład Ubezpieczeń Społecznych) може надати новоприбулим громадянам України, пояснює, як заповнити та вислати заявку на отримання допомоги, як зареєструвати акаунт на платформі електронних послуг PUE ZUS.

Якщо вам не вдасться додзвонитися на інфолінію, то питання щодо виплат допомоги та подачі заяв можна надсилати на електронну пошту [email protected].

Однак, як стверджують експерти, наразі не варто поспішати й подавати документи на щомісячну виплату «500+» на дітей. Оскільки скоро ZUS підготує окрему україномовну версію заявки, яка буде дуже спрощеною порівняно зі стандартною: заявникам доведеться надати тільки номери PESEL (свої та дітей, на яких виплачуватиметься допомога) та номер рахунку в польському банку.

Якщо подавати заявку на «500+» зараз через існуючу стандартну форму на платформах PUE ZUS чи Emp@tia, то для того, аби її не відхилили, потрібно додавати скани закордонних паспортів (одного з батьків та дитини), присяжний переклад польською мовою свідоцтва про народження дитини. Очікується, що в спрощеній версії цього всього не буде.

Зараз для подання заяви в ZUS вам знадобиться:

польський ідентифікаційний номер PESEL заявника та дитини,

адреса електронної пошти людини,

польський номер телефону,

номер банківського рахунку у Польщі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus