USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Більшість українців не почуваються європейцями. Опитування

17 Липня 2024 22:53
Понад 50% українців не відчувають себе європейцями або це відчуття притаманне їм незначною мірою.

Такі дані загальнонаціонального репрезентативного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, передає Укрінформ.

Згідно з опитуванням, більшість респондентів (53%) все ще не відчувають себе європейцями або відчувають себе ними незначною мірою («скоріше ні» або «ні»). Водночас значна частина (40%) таки ідентифікує себе якоюсь мірою як «європейці».

Ці результати стали досить несподіваними для організаторів дослідження, оскільки українці останніми роками демонструють свої проєвропейські настрої, які в умовах повномасштабної війни мали б лише посилитися.

Читати ще: У яких країнах ЄС найбільше підтримують прийом українців: дослідження

Перший заступник директора Центру «Нова Європа» Сергій Солодкий пояснює такі настрої українців не так негативним ставленням до Європи, як самокритичністю щодо неготовності бути європейцями.

«Очевидно, російсько-українська війна мала б стимулювати більшу самоідентифікацію українців як європейців і частини західної цивілізації. Але, як бачимо, громадські настрої є дещо складніші. Гадаю, тут не йдеться про негативне ставлення до європейського світосприйняття, а радше – про самокритику, яка завжди була властива українцям. Мовляв, європейськість – це свого роду вищий рівень цивілізованості, до якого українцям треба ще підтягнутися. Тобто тут є значна частка самокритики. І ми не відчуваємо в цьому негативного сприйняття Європи», – зазначив Солодкий.

Прихильне ставлення українців до Європи підтверджують і дані соцопитування: Євросоюз для більшості асоціюється з тими позитивними аспектами, які через війну є менш досяжними на території України: свобода подорожей, навчання та робота будь-де в межах ЄС (49%), якість життя для майбутніх поколінь (44%), економічне процвітання (39%), соціальна захищеність (35%), демократія (34%), мир (33%).

Водночас у цих відповідях криються очікування українців на європейський добробут, що не дає більшості з них асоціювати себе з європейцями, надто в умовах війни – вважає заступниця керівника Офісу віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дарія Гайдай.

Читати ще: Цей рік має стати часом реальних перемовин щодо вступу України в ЄС, – Зеленський

«Європеєць – це людина з певним рівнем достатку. І українцям з меншим рівнем достатку важко сприймати себе як європейців. Для людей з вищим рівнем достатку й освіти Євросоюз – це цінності та історична, культурна приналежність. Україна в умовах повномасштабної війни має обмеження щодо економічного розвитку під постійними обстрілами й руйнування інфраструктури. Водночас важливо, щоб зміцнювалося усвідомлення ціннісної й культурної приналежності до Євросоюзу, розуміння, що йдеться не лише про рівень зарплати чи соціальної захищеності. Європа базується на цінностях», – наголосила Гайдай.

Організатори дослідження зауважують, що відчуття себе європейцями серед українців збільшується зі зменшенням віку, зростанням рівня освіти та фінансового становища, проживанням у Західному регіоні та серед тих, хто спілкується у родині українською мовою.

Опитування проводилося з 15 по 20 червня 2024 року методом face-to-face на територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії, опитано 2016 респондентів віком від 18 років, теоретична похибка не перевищує 2,3%.

Як інформували, 25 червня офіційно розпочалися переговори про вступ України до Євросоюзу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus