USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.55 41.85
  • PLN 10.60 10.80

Більшість чехів проти прийому нових біженців з України. Опитування

Сьогодні 06:41
Ставлення громадян Чехії до українських біженців залишається стабільним. Понад половина чеського суспільства згідні з тим, аби українці залишалися у їхній країні, однак більшість проти прийому нових людей.

Про це свідчать результати опитування, проведене дослідницькою організацією STEM, передає УНІАН.

Ставлення чехів до прибуття українських біженців

Зазначається, що суспільна підтримка біженців з України у Чехії залишається на такому ж рівні, як у березні 2024 року. Зокрема у червні 2024 року продовження дозволу на перебування біженців підтримало 55% опитаних. Однак відповідь «однозначно проти» у червні дали 16% респондентів, тоді як в березні таких було 22%.

Також відомо, що у червні 2023 року за продовження прийому українських біженців було 56% опитаних чехів, а категорично проти було 17%. Крім того, 73% опитаних вважають, що Чехія має підтримувати полегшене залучення українців на ринок праці. Своєю чергою 61% людей стверджують, що країна повинна стежити за тим, аби до Чехії не прибули нові біженці.

Читати ще: Понад 6 мільйонів біженців: в яких країнах Європи найбільше українців

Водночас понад половина респондентів (59%) вважають, що держава має намагатися зменшити кількість українських біженців у Чехії. Відомо, що наразі там живе 370 тисяч громадян України. Проте 54% чехів вважають, що країна мала б надати можливість залишитися в Чехії тим людям з України, які мають таке бажання.

«Я пояснюю це так, що люди інакше сприймають українських біженців. Якщо вони прагнуть до роботи та мовної інтеграції, відкритість чеської громадськості до них велика. Однак частина вважають, що деякі біженці недостатньо намагаються інтегруватися», – наголосив директор STEM Яромір Мазак, коментуючи результати дослідження.

Крім того, 73% людей вважають, що прибуття біженців з України не вплинуло на їхнє життя. Однак 17% стверджують, що їхня особиста ситуація погіршилась з появою українців.

Як чехи ставляться до українців після особистого спілкування

У результатах опитування зазначили, що чехи зустрічаються з українцями переважно на роботі, у школі, в магазинах. Позитивне ставлення до українців мають ті, які спілкуються з ними майже щодня.

Зокрема громадяни Чехії оцінили своє ставлення до українців таким чином:

«переважно позитивне» – 24%;

«невизначене, однаковою мірою позитивне і негативне» – 41%;

«переважно негативне» – 17%;

практично не мали досвіду контактів з українцями – 18%.

Також 28% респондентів повідомили про безпосередній досвід проблем чи конфліктів за участю українців.

Читати ще: Німеччина посилює контроль на кордонах: що зміниться для українців

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонував позбавити соціальних виплат українських чоловіків-біженців. Таким чином чоловіки будуть мати мотивацію повернутися до рідної країни. Водночас міністр закордонних справ України Андрій Сибіга підтримав ідею Сікорського.

Також повідомлялось, що в Естонії змінять правила щодо надання житла для біженців з України. Зазначається, що з 11 вересня компенсація за оренду може бути надана лише тим біженцям, які подали заяву впродовж перших шести місяців після отримання першої посвідки на проживання в країні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus