USD 41.00 41.30
  • USD 41.00 41.30
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.30 10.50

Біля узбережжя Марокко вперше виявили затонуле піратське судно 17 століття

Сьогодні 00:16
Мисливці за затонулими суднами виявили рештки невеликого піратського судна XVII століття, відомого як берберійський корсар, у глибоководних водах між Іспанією та Марокко.

Про це пише Live Science.

«Уламки судна – перший алжирський корсар, знайдений у серці Берберії», – розповів морський археолог Шон Кінгслі, головний редактор журналу Wreckwatch і дослідник знахідки.

Судно було добре озброєне і, можливо, прямувало до іспанського узбережжя, щоб захопити і поневолити людей, заявили його першовідкривачі. Але на ньому був вантаж каструль і сковорідок, виготовлених у північноафриканському місті Алжир, ймовірно, щоб замаскуватися під торгове судно.

Компанія Odyssey Marine Exploration (OME) з Флориди виявила затонуле судно 2005 року під час пошуків останків 80-гарматного англійського військового корабля HMS Sussex, який затонув у цьому районі 1694 року.

«Як це часто буває під час пошуку конкретного затонулого судна, ми знайшли багато місць, які ніколи раніше не бачили», – розповів Грег Стемм, засновник OME і керівник експедиції.

Експедиція 2005 року також виявила в цьому районі затонулі кораблі стародавніх римлян і фінікійців, сказав Стемм.

Читати ще: Через понад 150 років: у США дослідники знайшли в озері затонулий корабель

Новини про затонулого корсара публікуються тільки зараз, у новій статті Стемма в Wreckwatch, після великих історичних досліджень.

Жахливі пірати

Берберійські корсари-пірати були переважно мусульманами, які почали діяти в 15 столітті з Алжиру, який тоді був частиною Османської імперії.

Більша частина західного узбережжя Північної Африки, від сучасного Марокко до Лівії, на той час була відома як «Берег Варварів» – назва, отримана від народу берберів, який там мешкав; і його пірати були серйозною загрозою впродовж більш ніж 200 років, грабуючи кораблі та здійснюючи набіги за рабами уздовж середземноморського й атлантичного узбережжя Європи.

Людей, захоплених під час набігів за рабами, утримували заради викупу або продавали в північноафриканську работоргівлю, яка діяла в деяких мусульманських країнах до початку 20-го століття.

Читати ще: Біля берегів Швеції знайшли затонулий вітрильник ХІХ століття, а в ньому – 100 пляшок дорогого шампанського

Але піратська діяльність берберійських корсарів добігла кінця на початку 19-го століття, коли пірати були переможені в берберійських війнах Сполученими Штатами, Швецією і нормандським королівством Сицилії на півдні Італії.

Затонуле судно

Уламки корсара лежать на дні моря в Гібралтарській протоці на глибині близько 830 метрів.

Довжина судна становила близько 14 м, і дослідження показують, що це був тартан – невелике судно з трикутними латинськими вітрилами на двох щоглах, яке також могло приводитися в рух веслами.

Тартани використовували берберійські пірати в 17-му і 18-му століттях, почасти тому, що їх часто приймали за рибальські судна, а це означало, що інші кораблі не підозрювали, що на борту перебувають пірати, сказав Кінгслі.

«Я бачив тартани, описані як «піратські кораблі низького рівня», і мені це подобається», – сказав Кінгслі.

Мисливці за уламками досліджували затонулий корсар за допомогою дистанційно керованого апарату (ROV), який показав, що судно було озброєне чотирма великими гарматами, 10 поворотними знаряддями і безліччю мушкетів для своєї команди з приблизно 20 піратів.

«Уламки точно відповідають профілю берберійського корсара за місцем розташування і характером, – сказав Кінгслі. – Море навколо Гібралтарської протоки були улюбленими місцями полювання піратів, де добувалася третина всіх корсарських призів».

Стемм додав, що затонулий корабель також був оснащений дуже рідкісною «підзорною трубою» – раннім типом телескопа, який був революційним на той час і, ймовірно, був захоплений з європейського корабля.

Інші артефакти з уламків підтверджують припущення, що це був піратський корабель, навантажений краденим добром.

«Додайте до затонулої суміші колекцію скляних пляшок з-під спиртного, зроблених у Бельгії або Німеччині, і чайні чашки, зроблені в Османській Туреччині, і уламки виглядають вкрай підозріло, – сказав він. – Це був не звичайний північноафриканський прибережний торговець».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus