USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.55 41.85
  • PLN 10.60 10.80

Біля Сатурна знайшли світ, де потенційно може існувати життя

Сьогодні 00:31
Космічний апарат «Кассіні» вивчав Сатурн і його супутники протягом 13 років. У 2017 він врізався у планету, але до цього встиг зібрати та передати зразки крижаних частинок в одному із зовнішніх кілець Сатурна, які, на думку науковців, прибули з Енцелада – супутника газового гіганта.

Як пише New Scientist, у цих зразках виявили ознаки різних органічних молекул, які необхідні для зародження життя. Таким чином на Енцеладі знаходиться більше складних органічних молекул, ніж вважалося раніше, а сам супутник є світом, де потенційно може існувати життя, пише УНІАН.

Як відомо, під крижаною корою цього об’єкта міститься величезний океан з рідкої води. З нього вириваються струмені з льоду і пари, і є свідчення наявності джерел енергії на морському дні, які схожі на гідротермальні джерела в океанах Землі.

Читати ще: Вчені виявили інопланетне життя у Сонячній системі

Після аналізу крижаних частинок науковці підтвердили, що на Енцеладі є всі 6 хімічних елементів, необхідних для життя: вуглець, водень, азот, кисень, фосфор і сірка. Апарат «Кассіні» здійснив ближчий проліт повз супутник та зібрав крижані частинки з самих струменів. В результаті аналізу було виявлено докази існування широкого спектра хімічних груп, які є спільними для багатьох біологічних молекул. Вони включають складні ефіри, алкени, а також складні молекули, які містять азот і кисень.

Наразі дослідники не можуть точно визначити, з яких молекул походять ці хімічні групи, однак їхня присутність означає, що існує велика ймовірність присутності хімічних реакцій, які створюють будівельні блоки ДНК. Раніше їх не виявляли, оскільки крижані частинки зі струменів містили менше води.

Читати ще: Учені виявили потенційно придатну для життя планету «дуже близько» від Землі

Це відкриття зміцнює ідею про те, що на Енцеладі можуть бути необхідні умови для створення життя або, що воно вже там існує.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus