USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Біля берегів Норвегії помер «кит-шпигун» Хвалдимир

Сьогодні 00:19
Білуху на прізвисько Хвалдимир знайшли мертвим біля берегів норвезького Ругаланна. Уперше рибалки побачили його в 2019 році та прозвали «російським шпигуном», бо на ньому була камера GoPro.

Про це пише норвезький мовник NRK, передає Бабель.

Причина смерті кита невідома. Напередодні його бачили в гарному стані, опівдні 31 серпня він ще «пірнав і виринав із води». На тілі тварини не виявили слідів травм, але його забрали для розтину.

Прізвисько кита – це каламбур від норвезького слова hval (у перекладі кит) та імені очільника РФ Володимира Путіна.
Читати ще: Українські полярники показали, як горбаті кити «шпигують» в Антарктиці

Уперше його помітили норвезькі рибалки в 2019 році у водах міста Хаммерфест. На киті був обвіс із камерою GoPro. На пряжках збруї – логотип російської компанії і напис Equipment St. Petersburg («Спорядження Санкт-Петербург»), через що білуху прозвали «російським шпигуном». Припускають, що кит проходив тренування для збору розвідувальних даних.

Відомо, що Росія має військові програми з підготовки китоподібних. Однак офіційно Москва ніяк не коментувала існування Хвалдимира і чутки про те, що він шпигун. Норвезькі медіа припускали, що білуха – це кит-терапевт, який зміг втекти від росіян.

Усі ці роки норвежці уважно спостерігали за китом, за ним доглядали місцеві жителі та влада. У 2022 році його прозвали Хвальді, щоб не асоціювати тварину з Путіним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus