USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.43 41.60
  • PLN 10.30 10.45

Білі ведмеді частіше хворіють – усе через глобальне потепління

Сьогодні 00:22
Через нагрівання Арктики полярні ведмеді частіше заражаються вірусами, бактеріями та паразитами. Лише 30 років тому вони стикалися з цими проблемами значно рідше, ніж зараз.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в науковому журналі PLOS One, передає Бабель.

Щоб дійти цього висновку, науковці проаналізували показники крові ведмедів у районі Чукотського моря, між Аляскою та Росією. Одні зразки зібрали між 1987 і 1994 роками, інші – між 2008 і 2017. Серед останніх зразків переважали ті, що мали хімічні зміни, які вказували на зараження тварин одним з патогенів.

Дослідження охоплювало три десятиліття. Це період значної втрати морського льоду та збільшення використання території популяцією білих ведмедів, каже біолог дикої природи доктор Карін Роде з Геологічної служби США.

«Тож ми хотіли знати, чи змінився вплив, особливо для деяких із цих патогенів, які, на нашу думку, переважно зосереджені на землі», – сказала науковиця.

Читати ще: Вперше в світі від пташиного грипу загинув білий ведмідь

Вчені перевірили різні віруси, бактерії та паразити. В основному вони пов’язані з наземними звірами, але траплялися й випадки захворювання у морських тварин, включно з тими, на кого полюють білі ведмеді.

П’ять збудників хвороб, що стали більш поширеними серед полярних ведмедів, – це два паразити, що спричиняють токсоплазмоз і неоспороз, два типи бактерій, які спричиняють кролячу лихоманку і бруцельоз, і вірус, що провокує чуму собак.

Складно сказати, як саме це вплинуло на фізичне здоров’я ведмедів. Вони досить стійкі до хвороб, тож це не шкодить популяції виду, каже біологиня Карін Роде. Однак вона вважає результати експерименту маркером змін в усій арктичній екосистемі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus