USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.77

Біла веселка, міражі, перламутрові хмари: українські полярники показали незвичайні природні явища біля «Вернадського»

Сьогодні 00:17
Біля антарктичної станції «Академік Вернадський» незвичні атмосферні явища можна спостерігати доволі часто. Українські полярники поділилися світлинами найдивовижніших із них.

Про це пишуть на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Фейсбуці.

Біла веселка

Напевно, усі бачили кольорові веселки, але вони бувають ще й білими. Це пов'язано з розміром крапель води, через які заломлюється та розсіюється світло: вони дуже дрібні. Тому пучки світла змішуються, а кольори стають менш вираженими аж до повного збліднення.

Білу веселку ще називають туманною, адже вона з’являється під час підсвічування сонцем слабкого туману, який і складається зі згаданих мікрокрапельок.
Гало

Має вигляд веселки навколо Сонця, Місяця чи інших джерел світла. Виникає, коли в атмосфері накопичується велика кількість крижаних кристалів, і світло, проходячи через них, заломлюється та відбивається.

Читати ще: Має тільки один берег: українські полярники розповіли цікаві факти про Південний океан

Це явище часто помічають у полярних регіонах, адже мороз та підвищена вологість – ідеальні умови для його виникнення. Однак гало можна побачити і в Україні.
Міражі

Лише в полярних регіонах їх спостерігають над водою океану. Велетенські айсберги та острови неначе зависають у повітрі, і це може тривати кілька днів чи тижнів.

Читати ще: Українські вчені розширили географію вивчення унікальних організмів Антарктики

На відміну від пустельних (чи асфальтних) міражів, які формуються внаслідок нагрівання поверхні сонцем, в Антарктиці потрібний контраст температури підтримується за рахунок накопиченого за літо тепла океану. Тонкий прошарок гарячого повітря «залипає» над поверхнею води і діє, як криве дзеркало.
Перламутрові хмари

Їх повна назва – крижані полярні стратосферні хмари, адже вони складаються з кристаликів криги,

бувають здебільшого в полярних регіонах і на відміну від більшості хмар, які живуть у вологій тропосфері – нижньому шарі атмосфери, ці формуються в наступному шарі – сухій стратосфері.

Читати ще: Модернізація геомагнітної обсерваторії зробила станцію «Вернадський» унікальною в Антарктиці

Мають вигляд різнокольорових плям на небі і є досить рідкісними. В Антарктиці бувають переважно взимку, коли в нижніх шарах стратосфери (на висоті 15-30 км) температура опускається до аномального рівня (близько -85°С).
Південне полярне сяйво

Побачити його біля станції – унікальна подія, адже «Вернадський» розміщений далеко від південного магнітного полюсу Землі, а також тут постійно хмарно. Але нещодавно українським полярникам вдалося зафіксувати це неймовірне явище.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus