USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Безпека, кар’єра і здоров’я: в Луцьку обговорили стратегії розвитку молоді та реалізації молодіжної політики

Сьогодні 15:12
У Луцькій громаді напрацювали стратегії розвитку молоді та реалізації молодіжної політики до 2027 року.

Документи за участі громадськості обговорили 18 липня в лекторії Луцького національного технічного університету.

Як розповіла очільниця відділу молодіжної політики департаменту молоді та спорту Луцької міської ради Зарина Дацик, ці дві стратегії розробили протягом 2023-2024 років. До роботи залучили широке коло громадськості, представників громадських організацій, молодіжних центрів, молодіжної ради при Луцькій міській раді, вчительсько-викладацького та учнівсько-студентського складу навчальних закладів, експертів у галузі молодіжної політики.

«Стратегія – це своєрідний дороговказ, важливий документ, який спрямовує в той чи той напрямок. Чому ми зустрілися саме в цій локації? Дуже скоро тут буде відкрито ще один молодіжний центр. І одна з перших магістерських програм у сфері молодіжної політики «Публічне управління та адміністрування молодіжної політики» з вересня стартує саме в Луцькому національному технічному університеті», – сказав Зарина Дацик.
На початку липня презентували та обговорили Стратегію розвитку Луцької громади до 2030 року, пригадала заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк. Цей документ буде винесено на розгляд і затвердження депутатами на чергову сесію міськради.

«Стратегія – той документ, де ми плануємо, роздумуємо, але на всі 100% не впевнені, чи вдасться все реалізувати. Тому до стратегії будуть додаватися різні уточнювальні документи, які будуть змушувати розширювати ті напрямки, в яких ми будемо працювати. Стратегія має бути загальною, повинна окреслювати основні речі, а деталізувати будемо згодом. Хочу наголосити, що для Луцької міської ради молодь, молодіжна політика – в пріоритеті. Не виключено, що ми будемо розширювати повноваження відділу молодіжної політики, тому що роботи дуже багато. Для нас важливо співпрацювати з тими, хто готовий сприяти розвитку громади», – зазначила заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.
Луцький національний технічний університет відкритий до співпраці, наголосила перша проректорка вишу Надія Ковальчук.

«Ми щиро переконані в тому, що молодь – це не лише студентство. Університет завжди відкритий до співпраці з молодіжними організаціями та тими, які об’єднані навколо дітей, тому ми облаштовуємо гарні простори для зустрічей із ними. Як уже згадували, в ЛНТУ за підтримки ЮНІСЕФ буде відкрито молодіжний центр. Також співпраця ЛНТУ з ЮНІСЕФ передбачає відкриття нової освітньої програми «Публічне управління та адміністрування молодіжної політики». Ми переконані, що молодь – той ресурс, який творить, рухає нас уперед. Саме від молоді залежить наше майбутнє», – акцентувала Надія Ковальчук.
Отож, мета Стратегії реалізації молодіжної політики – створення можливостей для молоді, яка проживає в Луцькій громаді, бути конкурентоспроможною, набувати необхідних компетенцій, брати участь у житті громади.

Мета Стратегії розвитку молоді – формування якісного середовища для всебічного розвитку молоді, що проживає в громаді, та посилення інституційної спроможності молодіжної екосистеми.
Обрані пріоритетні напрямки стратегій:

І. Забезпечення безпеки молоді у всіх її проявах:

- формування безпечного середовища;

- посилення життєстійкості молоді.

ІІ. Профілактика захворювань, підтримка та збереження здоров’я, популяризація фізичної культури, активності та спорту серед молоді:

- підвищення обізнаності про важливість профілактики захворювань та підтримання ментального здоров’я підлітків та молоді;

- формування системного підходу до культури підтримки, профілактики й раннього діагностування фізіологічних захворювань;

- забезпечення сталого підходу до занять фізичною культурою та спортом серед молоді.

ІІІ. Розвиток молодіжного підприємництва, закріплення засад підприємницької культури, сприяння працевлаштуванню та якісному кар’єрному зростанню серед молоді:

- формування молодіжної підприємницької екосистеми;

- підвищення якості людського капіталу молоді через формування комплексного міжгалузевого неформального освітнього простору в сфері молодіжного підприємництва у громаді;

- реалізація ініціатив з профорієнтаційного розвитку, кар’єрного зростання та розвитку самостійності.

IV. Розвиток культурного процесу та зміцнення мистецького потенціалу громади та участь у ньому молоді:

- залучення молоді до локального творчого процесу;

- розширення можливостей та напрямів використання творчого потенціалу молоді громади;

- підвищення обізнаності молоді про національний культурний код і забезпечення сталої інтеркультурної взаємодії в рамках громади.

V. Підвищення громадянської та особистісної спроможності молоді громади й формування партисипативного молодіжного середовища:

- сприяння підвищенню громадянської активності молоді шляхом долучення до прийняття рішень і використання принципів партисипації;

- сприяння розвитку особистісної спроможності молоді в контексті викликів і загроз зовнішнього середовища.

Із проєктом Стратегії реалізації молодіжної політики у Луцькій громаді до 2027 року можна ознайомитися за посиланням. Проєкт Стратегії розвитку молоді Луцької громади до 2027 року – тут.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus