USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.45 10.60

Безпечний відпочинок на воді: поради волинських рятувальників і спортсменів

23 Липня 2024 22:19
Купальний сезон на Волині – у розпалі. Протягом останніх тижнів в області утримується спекотна погода, тож люди їдуть на відпочинок до водойм. Наразі на річках, озерах і ставках загинуло більше людей, ніж за весь 2023 рік: більшість людей гине на необлаштованих для цього водоймах.

Про це Суспільному розповів головний інспектор Луцького районного управління Держслужби із надзвичайних ситуацій в області Іван Головатчук.

«Протягом 2023 року на водоймах Волині загинули 34 особи. Цьогоріч станом на середину купального сезону вже є 38 загиблих, з яких 4 дітей. Тенденція негативна. Особливу увагу звертаємо на захід у воду в стані алкогольного сп’яніння – це робити заборонено. Так само велику увагу приділяйте дітям», – сказав інспектор.
На яких водоймах купатися безпечно і що кажуть відпочивальники

На одному із необлаштованих пляжів на річці Стир відпочивають підлітки: з мотузки, прив’язаної до дерева, стрибають у воду. Як розповів 16-річний Кирило, на цій локації буває часто, адже плавати вміє та батьки не проти такого його відпочинку.

Читати ще: У трьох водоймах на Волині виявили кишкову паличку

«Дуже класно плавати, з тарзанки ще, з дерева стрибати. Вдвох можна ще. Сальто якесь робити. – Батьки, якщо побачать по телевізору, що скажуть? – Я не знаю, чесно. Молодець, напевно», – сказав хлопець.
Фахівчиня відділу цивільного захисту Марія Ящук не радить пускати дітей на відпочинок до водойм без нагляду дорослих. Вона розповіла, що подібні розваги підлітків є небезпечними, як і стрибки у воду на неперевірених рятувальниками пляжах.
З її слів, з 1 червня до 15 липня на водних об’єктах у Луцького району загинуло 10 людей, серед яких двоє дітей.

Читати ще: Через кишкову паличку у луцьких водоймах купатися не можна. Що думають про заборону люди

«Місце не обладнане, не забезпечене рятувальним постом, дно не очищене і невідомого рельєфу. Він з тарзанки стрибає, може впасти і головою поранитися. Органи місцевого самоврядування не обладнують таких місць, люди шукають місця для купання, де на них чекає небезпека, але хочуть там купатися», – сказала Марія Ящук.
Купання на водоймах у Луцькому районі

Розпивати алкоголь у громадських місцях заборонено: тих, хто робить це на пляжах, притягують до відповідальності за статтею 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення, розповів патрульний поліцейський Євген Остапук.
«Коли поліцейські прибувають на пляж в Теремно чи центральний, дуже багато громадян перебувають в стані алкогольного сп’яніння. Патрульні їх притягують до відповідальності. Таким чином проводять профілактичну роботу, щоб вони не вживали спиртні напої, коли перебувають на водоймах міста», – каже патрульний.

На пляжі річки Стир у селі Боратин Луцького району, зазначив відпочивальник Микола, пологий спуск у воду і зазвичай багатолюдно. «Буваємо, коли погода. Хороша – то ходимо. На вихідних буває більше людей, на вечір бувають. Водичка хороша. Гляньте, яка вона чиста», – говорить чоловік.
Цього сезону на цій локації втопилися дві людини, розповіла фахівчиня Луцького райуправління ДСНС Марія Ящук. З її слів, пляж не відведений для купання, адже немає рятувального поста та не проведений відбір води.
Як поводити себе, щоб не потонути – поради спортсменів

Заслужений тренер України Андрій Шевчук, який навчає веслувальників, розповів: діти до 14 років під час тренувань обов’язково надягають рятувальні жилети, і нехтувати це правило безпеки своїм підопічним не дозволяє.

«Якщо ви не ставали тут, то в вас шанс впасти дуже великий. Якщо буде вітер, то човен чи дошка відійде від нього на якусь відстань. І щоб вітром не відігнало плавзасіб, пристібається до ноги», – зазначив тренер.
Спортсмени знають, як себе вести після падіння в воду з різних видів човнів, каже тренер. 14-річний Сергій Заєць займається веслуванням декілька років. На відкритій воді, з його слів, постійно в жилеті та дотримується правил техніки безпеки.

«Завжди треба бути з самоусвідомленням дуже добрим, що тобі треба покласти весло в байдарку, якщо сляйд вилетів – теж і гребти до берега чи, як я зараз, до понтона», – зазначив хлопець.
Усього в Луцькому районі є три офіційні місця масового відпочинку біля водойм: два у Луцьку та одне у Берестечку, зазначив інспектор ДСНС Іван Головатчук. Решта територіальних громад, з його слів, не облаштували пляжі, відповідальності за це законом не передбачено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus