USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Безхатьки оселилися в покинутому авто в центрі Луцька. Чи можна утилізувати таку машину?

20 Червня 2023 19:39
У центрі Луцька безхатьки облюбували покинутий автомобіль, який перетворили на нічліжку. Лучан обурює безлад, який вони влаштували навколо транспортного засобу. Через це люди навіть зверталися до поліції.

Такі покинуті авто, які роками стоять у дворах і на узбіччях, можна побачити майже в кожному мікрорайоні. Забрати машини, які давно перетворилися на металобрухт, не так вже й просто, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Покинуті автомобілі часто роками простоюють на одному місці, обростають сміттям і бур’янами.

Одна з таких автівок нерухомо стоїть кілька років у дворі на проспекті Молоді. Зі слів власника Руслана, сусіди не мають до нього жодних претензій. Чоловік каже: кілька років тому машину йому розбили. Ось уже третій рік тривають суди, тож мусить чекати на їх завершення, а тоді відремонтує авто й буде на ньому їздити.

І якщо в цьому випадку власника транспортного засобу сусідам знайти не проблема, то залишений автомобіль на вулиці Лесі Українки мозолить очі місцевим уже не один рік. Терпець увірвався, коли авто стало нічліжкою для безхатьків, які влаштували навколо смітник.

Зі слів чоловіка без постійного місця проживання Ігоря Леонідовича, ночують у машині його знайомі, а саме чоловік та жінка 30 та 40 років відповідно. Зізнається: він кілька разів там також лишався на ніч. Своєю чергою, багажник автомобіля використовує для зберігання речей, які знаходить на смітнику.

У патрульній поліції кажуть: до них звернень за цим фактом не надходило. Та й забрати стару машину не можуть, бо вона стоїть без порушень правил дорожнього руху.

«Патрульні поліцейські можуть затримувати транспортні засоби, але вони керуються Постановою Кабінету Міністрів №1102, згідно з якою вони можуть затримувати транспортний засіб, якщо він істотно перешкоджає дорожньому руху або ж створює небезпечну ситуацію. Якщо ж автомобіль, припаркований без порушень ПДР, не перешкоджає дорожньому руху, не створює жодної небезпеки для інших громадян або ж учасників дорожнього руху, то, звичайно, немає за що притягнути власника такого автомобіля до адміністративної відповідальності», – коментує речниця патрульної поліції Анна Цисюк.

Лучани вже написали звернення до муніципальної варти через безлад навколо машини-нічліжки.

«Забрати цей автомобіль у нас немає можливості. Цей транспортний засіб – власність. Згідно з правилами благоустрою, ми хіба можемо притягнути власника до відповідальності за те, що він здійснює тут постійно стоянку автомобіля, а також за засмічення», – говорить керівник відділу демонтажів та евакуації департаменту муніципальної варти Роман Кулик.

У муніципальній варті додають: подібні звернення щодо покинутих автівок до них надходять, але нечасто. До цього моменту вдавалося відшуковувати власників, яких зобов’язували забрати автомобілі. Однак цей випадок, схоже, дещо складніший. За попередніми даними, власник машини помер, але в місті проживають його родичі. Тож їх будуть шукати.
Загалом забрати з вулиць такі транспортні засоби фактично неможливо.

Експерт каже: це складна бюрократична процедура, яку на практиці ніхто не застосовує. Ще одна проблема – такі машини в Україні не можна утилізувати.

«Якщо ми хочемо забрати автомобіль із двору, є складна бюрократична процедура. Але її майже ніхто не застосовує, тому що це дуже складно – через суд добиватися визнання, що немає господаря. Те ж саме стосується процедури утилізації. Вона ніде чітко не прописана», – пояснює голова Інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький.

На його думку, найчастіше такі машини опиняються серед металобрухту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 20 Червня 2023 20:06
А КОНТЕЙНЕРИ на старому ринку іуди-муніцилапи швиденько прибрали і ніхто не парився, що це чиясь власність.
Володимир Показати IP 20 Червня 2023 21:06
Яку владу вибрали, те жителі міста і мають таку бездіяльність. В часи радянщини там був пам'ятник комуняці Бойко і таке авто простояло може з годину не більше, а тут головна проблема → то ремонт пр.Волі
скептик до Володимир Показати IP 20 Червня 2023 21:46
з того тазика навіть металолому як кіт наплакав. а прибирати сміття - нє царскоє ето дєло
Саня Показати IP 21 Червня 2023 02:14
А ви камери відеоспостереження позаклеюйте на декілька днів, думаю цигани чи металоломщики допоможуть їй прибрати ся дуже швидко.
Я Показати IP 21 Червня 2023 06:22
Як прибрати смітник то проблема а проспет волі по три рази класти асфальт то не проблема пане мер коли почнеться ремонт вулиці дубнівської від київського майдану до повороту з дубнівської на рованці під час дощу ями заливає водою і попадаючи в яму в автомобілях виходять диски а це для власників додаткові витрати які йдуть сімейного бюджету

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus