USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Без людського фактора: у розмитненні авто готують кардинальні зміни

5 Січня 2024 19:59
Народні депутати передали на розгляд Верховній Раді законопроєкт № 10380, який значно зменшує людський фактор у процесі розмитнення вживаних легкових авто й переносить цей процес у «Дію». Громадяни зможуть подавати електронну митну декларацію через застосунок «Дія», бізнес – через портал «Дія».

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров передає Gazeta.ua.

Як зараз

На процедуру визначення митної вартості впливає людський фактор, сказав Федоров.

Багато у чому вартість залежить безпосередньо від митного інспектора. Тож за відсутності чітких критеріїв є можливості для зловживання і з боку посадових осіб митниці, і з боку декларантів, які часто вносять меншу вартість машини, щоб зменшити митний платіж, тобто фактично зменшують надходження до бюджету.

Читати ще: У Мінцифри прокоментували чутки про повістки в «Дії»

Як буде

Законопроєктом пропонують створити Базу даних митної вартості легкових автомобілів.

Базу сформує Міністерство цифрової трансформації на основі даних митниці.

У системі буде митна вартість нових легкових автомобілів, які проходили митне оформлення в Україні з 2007 року, із деталями: марка, модель, рік випуску, тип і обʼєм двигуна.

Федоров показав детальний алгоритм розмитнення через «Дію» в інфографіці.
Читати ще: Новий дизайн та ШІ: Мінцифри анонсувало оновлення «Дії»

Загалом весь процес розмитнення буде онлайн. Дія навіть допоможе заповнювати митну декларацію, підтягнувши інфо про автівку за VIN-кодом.

«Цифровізація зробить процес розмитнення прозорим та швидким. А головне – повністю внеможливить будь-які корупційні схеми на митниці. Очікуємо на підтримку законопроєкту від комітету і народних депутатів у залі», – заявив Федоров.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Туз Показати IP 5 Січня 2024 21:26
Мало віриться, такий кусок тяжко буде відпустити!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus