USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.72

Байден планує закрити в'язницю Гуантанамо, – ЗМІ

12 Лютого 2021 23:57
У в’язниці Гуантанамо почали офіційну перевірку з метою її закриття.

Про це з посиланням на офіційного представника Білого дому повідомляє Reuters, передає Кореспондент.

Джерела видання, знайомі із ситуацією, вважають, що президент США Джо Байден підпише указ про закриття в’язниці в найближчі тижні або місяці.

Reuters пише, що правозахисники називають цей об’єкт суворого режиму, розташований на військово-морській базі Гуантанамо, плямою на глобальному іміджі Америки.

«Ми проводимо перевірку, щоб оцінити поточний стан справ, який адміністрація Байдена успадкувала від попередньої адміністрації, відповідно до нашої ширшої мети – закрити Гуантанамо», – заявила прессекретар Ради національної безпеки Емілі Горн.

Вона додала, що Рада нацбезпеки США тісно співпрацюватиме з міністерствами оборони, штату і юстиції, щоб домогтися прогресу в закритті в’язниці Гуантанамо, а також проводитиме консультації з Конгресом.

На цей момент у Гуантанамо залишається 40 ув’язнених, більшість із яких утримуються під вартою майже два десятиліття без пред’явлення звинувачень і суду.

Закриття установи було однією з головних передвиборних обіцянок колишнього президента США Барака Обами, проте жодна з його пропозицій не була схвалена Конгресом. У січні 2018 року президент США Дональд Трамп підписав наказ про збереження в’язниці.

Довідка

Табір Гуантанамо – військова в’язниця на базі ВМС США в затоці Гуантанамо, Куба. Була відкрита в 2002 році президентом США Джорджем Бушем після терактів 11 вересня 2001 року. Складається з декількох таборів, а саме: табір Дельта, табір Ігуана, табір Екс-Рей. Використовувалася, як табір для утримання полонених, запідозрених в терористичній діяльності.

В’язниця в цілому, і зокрема табір Екс-Рей, піддавалася жорсткій критиці в США та інших країнах зі звинуваченнями в тортурах і знущаннях в’язнів. Більшість в’язнів утримувалися без суду і, за визнанням міжнародних правозахисних організацій, з порушеннями Гаазької конвенції. Постановою Верховного суду США від 29 червня 2006 року на в’язнів були розповсюджені умови Гаазької конвенції і був оголошений намір закрити в’язницю і перевести більш як 500 в’язнів у в’язниці на території США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Точно Показати IP 13 Лютого 2021 09:14
Носії*демократії* по всьому світу...... Нечисть.
Сила Показати IP 13 Лютого 2021 11:01
О це так "права людини"! І вони нас вчать не ковиряти в носі!? Пора вже розкрити свої очі на "безгрішність" американців і перестати втоптувати в багнюку свою історію, традиції і цінності!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus