USD 41.20 41.65
  • USD 41.20 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Автор скандальних карикатур на пророка Мухаммеда загинув у ДТП

4 Жовтня 2021 11:22
Загинув шведський художник Ларс Вілкс, знаменитий серед іншого своїми карикатурами на пророка Мухаммеда.

75-річний карикатурист, який зобразив, зокрема, голову Мухаммеда з тілом собаки, загинув 3 жовтня в дорожньо-транспортній пригоді біля містечка Маркарид на півдні Швеції, пише УНІАН з посиланням на BBC.

Він їхав в автомобілі своєї поліцейської охорони, але машина зіткнулася з вантажівкою. Двоє поліцейських, які супроводжували його, також загинули, водій вантажівки отримав поранення.

У заяві поліції йдеться, що досі неясно, як сталася аварія, проте підстав вважати, що її було навмисно підлаштовано, поки немає.
Ларс Вілкс і скандал через карикатури на пророка Мухаммеда

Вілкс перебував під захистом поліції після отримання погроз за карикатури 2007 року. Тоді він потрапив у міжнародний скандал через створення низки малюнків, що зображують пророка Мухаммеда у вигляді «Кругового пса» – саморобних вуличних скульптур, які з’явилися у Швеції восени 2006 року.

Малюнки призначалися для показу на місцевій виставці в містечку Теллеруд, проте з обережності організатори їх зняли. Тоді Вілкс запропонував їх іншим художнім галереям, але всі відмовилися з тих же причин.

Однак 18 серпня регіональна газета Nerikes Allehanda опублікувала одну з карикатур, щоб проілюструвати передову статтю про самоцензуру і свободу релігії. Оприлюднений малюнок образив багатьох мусульман, які вважали зображення свого пророка блюзнірським.

Публікація призвела до протестів мусульманських організацій і засудження з боку урядів Ірану, Пакистану, Афганістану, Єгипту та Йорданії, а також міжурядової Організації Ісламська Конференція.

Вілксу надходили погрози смертю, зокрема від «Аль-Каїди», яка запропонувала за його вбивство 100 000 доларів. У березні 2010 року ФБР навіть запобігло замаху на художника. Крім того, 11 травня 2010 року на Вілкса спробували напасти кілька студентів-мусульман під час його лекції про свободу слова, а 15 травня невідомі спробували підпалити будинок карикатуриста.

Як повідомляли, у жовтні 2020 року в Франції правоохоронці затримали 11 осіб за підозрою в причетності до вбивства вчителя історії, який демонстрував карикатури на пророка Мухаммеда.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Олександр Показати IP 4 Жовтня 2021 11:46
Не можна глузувати над Творцем!
Олександр Показати IP 4 Жовтня 2021 11:47
Та його пророками!
Бог Показати IP 4 Жовтня 2021 12:35
Т.пі сектанти.
Людина до Бог Показати IP 4 Жовтня 2021 13:45
Павпоподібний дурень.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus