USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

«Авангард – це творення нового мистецтва»: друга публічна лекція волинських культурологів у Галереї мистецтв

2 Червня 2019 23:16
29 травня в Галереї мистецтв ВО НСХУ відбулася нова зустріч-дискусія в рамках просвітницького проекту «Арт-підготовка», ініційованого культурологами Східноєвропейського національного університету Вікторією Головей, Тамілою Пригодою, Наталією Столярчук. Тема обговорення – «Прорив: український авангард» у презентації Наталії Столярчук, доцента кафедри культурології СНУ імені Лесі Українки.


Модераторка арт-платформи Вікторія Головей особливо цінним у цьому форматі визначає активне спілкування учасників на актуальні культурно-мистецькі теми. В нашому місті відбуваються численні арт-події у музейних і галерейних просторах, де глядачі можуть ознайомитися з творами сучасних українських, зарубіжних мистців. У широкому обговоренні представлених робіт, їх естетичної цінності і змістовності зацікавлені й самі автори, і експерти, і шанувальники.
Розпочалася зустріч простим питанням до слухачів: що таке авангард у найширшому значенні слова? Військовий термін, що означає невеликий загін попереду основних сил, і від успіху атаки якого залежала доля всієї військової кампанії, в наш час зустрічається частіше саме в контексті мистецьких новаторських, експериментальних ідей. Прагненням мистців-авангардистів кожної художньої епохи є докорінна зміна традиційних зображальних практик, панування експерименту і оновлення прийомів творчості: «Авангард розчищає дорогу для нових тенденцій в мистецтві!».
Український авангард – особливе явище і для нашої країни, і для європейської та світової культури. З одного боку, у ньому виявилися універсальні естетичні цінності початку століття, з іншого – постала самобутня українська ментальність, що у дивовижному поєднанні реалізувалося саме як український авангард. Крім того, цей феномен не обмежується лише ХХ століттям, він продовжується в експериментах сучасних мистців. Наталія Столярчук, авторка посібника «Український авангард ХХ століття» і першої в Україні дисертації на цю тему, у своїй презентації представила явище українського авангарду, розповіла про його найвидатніших представників: Олександра Архипенка, Казимира Малевича, Олександра Богомазова, Олександру Екстер.
Наталія Столярчук також розповіла про паризького мистецтвознавця О. Накова, який увів у вжиток поняття український авангард у матеріалах до виставки Tatlin`sDreamв 1973 році в Лондоні, коли Захід вперше побачив роботи світового рівня українців В.Єрмилова і О.Богомазова. Після етапів зародження, інтенсивного розвитку і розквіту розпочався період штучного придушення й критики авангарду. Згадали ім’я справжнього хранителя і сподвижника Дмитра Горбачова, зусиллями якого вдалося зберегти безцінні роботи українських авангардистів. Тепер наші глядачі можуть побачити їх в музеях і галереях України.
Учасники зустрічі переглянули уривок з документального фільму «Український кубофутуризм і Олександр Богомазов». До слова, в Національному художньому музеї України в Києві зараз демонструється великий виставковий проект, присвячений творчості цього найяскравішого експериментатора українського авангарду. Там представлена найповніша версія творчості Богомазова на основі відібраних робіт з музеїв і приватних збірок України.
Учасникам зустрічі було цікаво проаналізувати деякі проєкти, які зараз демонструються в культурних локаціях нашого міста. У Великій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України, де відбувалася дискусія, саме представлено творчий звіт «Світ кольору мрій» вихованців відомої волинської мистецької родини Рубанів. Серед яскравих і барвистих малюнків дітей і підлітків глядачі виділили для себе ті, які вразили їх щирістю, новаторством та безпосередністю майбутніх «авангардистів».
Студент-культуролог Максим Павловський презентував інформацію про виставку «Індивідуальні артикуляції – незалежне мистецтво Івана Франківська», яку лучани мали можливість переглянути в лютому цього року в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків, і яка спровокувала дуже суперечливі реакції глядачів. «Тут було багато емоцій, – поділився він враженнями, – Це було щось дике, круте, неймовірне!..». На питання, чи вважає він це мистецтво авангардом нашого часу, він відповів: «Так, у моєму розумінні це – виклик, новаторство, а отже – авангард».
Епатаж, протест, розрив шаблонів, пошук (чи втрата?) сенсів, бажання привернути до себе увагу загалу будь-якою ціною і за рахунок чого? Що сьогодні становить мотивацію авангардних пошуків і робить їх рушієм мистецького поступу? І чи завжди це є мистецтвом? Як нові технології визначають сьогодні критерії авангардності? Які перспективи пропонує мистцям відео- і медіаарт? Такі цікаві теми виникли під час дискусії після презентації культурологів, участь в якій взяли викладачі, студенти, художники, журналісти, гості галереї.
У подальших планах просвітницько-комунікативної платформи «Арт-підготовка» волинських культурологів – нові зустрічі на найцікавіші теми багатогранного світу сучасного мистецтва, спілкування з непересічними луцькими художниками і фахівцями. Для усіх охочих – вільний формат участі й обговорення тем. Слідкуйте за анонсами на ФБ-сторінках кафедри культурології та хореографічного мистецтва СНУ імені Лесі Українки та Галереї мистецтв ВО НСХУ.

Фото авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
исс Показати IP 3 Червня 2019 00:28
ахахахаха))) Над Поллаком уже ржет весь мир, а здесь восторгаются идиотизмом)) Может, вы предложите еще гадить на картины, как Уорхол и продавать за миллионы баксов))
Траль до исс Показати IP 3 Червня 2019 14:21
"Весь мир" це хто? До речі, ви не лишились байдужим, а тільки цього і треба
IP до исс Показати IP 5 Червня 2019 04:44
Господин ИСС что вы говорите, так ржут как лошади или просто ржут за Уралом?
Учасник Показати IP 3 Червня 2019 08:18
Подяка організаторам!!!! Усі слухачі по добрій волі і ніхто не заганяв полонених для масовки))))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus