USD 40.50 40.90
  • USD 40.50 40.90
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

Астероїд «убивця планет» пролетить максимально близько до Землі

27 Червня 2024 00:17
Масивний астероїд під назвою «убивця планет» наблизиться до Землі наприкінці цього тижня – 27 червня. Він пролетить повз нашу планету зі швидкістю близько 93 тис. км/год.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на Live Science.

«Потенційно небезпечний» об'єкт розміром з гору є одним з найбільших космічних каменів, які пролітали близько до Землі за більш ніж століття.

Астероїд 2011 UL21 є навколоземним, тобто його орбіта час до часу наближає його до Сонця на відстань 1,3 астрономічних одиниць, що приблизно в 1,3 раза перевищує середню відстань між Землею та Сонцем.

«Він обертається навколо нашого світила раз на три роки. Згідно з минулими спостереженнями, космічний камінь має ширину від 1,1 до 2,4 милі (від 1,7 до 3,9 кілометра) за даними SpaceReference.org, що означає, що він більший за 99% відомих навколоземних астероїдів, згідно з даними Європейського космічного агентства (ЄКА)», – зазначили у матеріалі.

Читати ще: Небезпечний астероїд Апофіс наближається до Землі

У виданні наголошують, що цей астероїд, найімовірніше, в 10 разів менший за найбільший космічний камінь, який коли-небудь падав на Землю. Йдеться про астероїд Вредефорт.

«Однак, хоча будь-який потенційний удар від 2011 UL21 буде менш екстремальним, ніж ці історичні зіткнення, астероїд все ще має потенціал завдати шкоди в масштабах континенту і викинути в атмосферу достатньо уламків, щоб спричинити значні кліматичні зміни, саме тому його вважають «вбивцею планет», – пояснили у публікації.

Читати ще: Астрономи знайшли астероїд-«вбивцю планет»

Попри те, що космічний камінь не становить жодної загрози для Землі – ні зараз, ні в майбутньому – він цікавий тим, що це, можливо, один з 10 найбільших астероїдів, які пролетіли на відстані 4,7 млн миль від нашої планети з 1900 року, повідомив астрофізик і директор Проєкту віртуального телескопа Джанлука Масі.

«Ви зможете спостерігати за найбільшим зближенням 2011 UL21 завдяки безплатній прямій трансляції від VTP, яка покаже вид на астероїд з Астрономічної обсерваторії Беллатрікс в Чеккано, Італія. Трансляція розпочнеться о 16:00 за східним часом 27 червня, а безпосереднє зближення відбудеться через 15 хвилин», – зауважили у виданні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus