USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

«Асоціації – це серйозний інститут, що відстоює інтереси громад», – нардеп з Волині

15 Червня 2021 19:04
14 червня у Києві відбувається круглий стіл «Правовий статус асоціацій органів місцевого самоврядування: проблеми та перспективи» за участю депутатів Верховної Ради парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Вячеслава Рубльова, Андрія Клочка, Віталія Безгінимного, Романа Лозинського, Лариси Білозір, Олександра Аліксійчука. Також участь у дискусії взяв голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

Предмет дискусії: практики та перспективи асоціацій ОМС в Україні, проаналізовано поточну діяльність асоціацій, досліджено європейський досвід.

Під час обговорення Олександр Аліксійчук зазначив, що коли говорити про об’єднання міст, громад, селищ та сіл, то варто докласти зусиль, аби можливості були дійсно рівними.

«Я прихильник ідеї об’єднання в одну Асоціацію. Водночас я вважаю, що членами такої Асоціації мають бути і села та селища, і великі міста. За таких обставин слід прописати чіткий механізм, щоб міста-мільйонники не «задушили» малі громади. Реформа місцевого самоврядування має бути ефективною, а наші громади – успішними. Саме тому слід запрошувати до столу перемовин представників різних асоціацій, і напрацьовувати ті наративи, які будуть прийнятні усім», – переконаний Олександр Аліксійчук.

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад розповів, що на Волині створено координаційну раду, до якої входять усі голови громад та районних рад. Її в 2016 році започаткував тодішній голова обласної ради Ігор Палиця, який зараз є депутатом Верховної Ради. Щоправда, після місцевих виборів у 2020 році формат дещо змінився, оскільки на Волині утворилося 54 громади та 4 районні ради. На думку очільника депутатського корпусу краю, частина з тих, хто ввійшов до керівних органів місцевого самоврядування, не мали потрібного управлінського досвіду. Тож допомога їм необхідна.

«Зараз ми переформатували цей орган і почали працювати з усіма громадами щодо тих питань, які їх турбують – від комунальних проблем до законодавчих ініціатив. Під час засідання Координаційної ради ми маємо змогу задати питання представникам виконавчих органів влади», – розповів Григорій Недопад.
Вячеслав Рубльов зазначив, що асоціації - це серйозний інститут, який може відстоювати інтереси громади на місцях.

«Під час реформи децентралізації в Україні утворилися багато асоціацій, до складу яких входять органи місцевого самоврядування, і які змагаються між собою в успішному лобізмі тих чи інших питань перед центральною владою. На Волині громади об’єднуються за певними напрямками, але все ж роблять вибір щодо однієї асоціації. Проте завершальні процеси реформи децентралізації сприяють тому, що кожна громада має визначитися і перебувати в одній асоціації. Так ми зможемо природно подолати той шлях, який уже пройшли європейські країни», – зазначив народний обранець.

Крім того, під час обговорення порушили питання районних рад, зокрема розподілу податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Вячеслав Рубльов зазначив, що процес об’єднання районних рад в одну Асоціацію буде значно складнішим.

«Відверто скажу, що головне для них – питання розподілу податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Адже сталося так, що районні ради мають обмежений перелік своїх функцій й іноді не знаходять коштів на утримання апарату. Підкреслюю, що я не проти районних рад, однак я проти того, щоб ПДФО спрямовувалося на районні ради. Оптимальним залишається ідея про виділення субвенційних коштів на існування районних рад з державного бюджету. Адже найближчі 5 років вони залишатимуться суб’єктами політики в Україні», – переконаний депутат.

Що стосується ОТГ, то Рубльов схильний вважати правильним рішенням щодо відрахування додаткових 5% ПДФО за рахунок частки державного бюджету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus