USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.77

Асоціація міст України: Мінфін визнав, що вилучення «військового» ПДФО у громад виявилося неефективним

28 Серпня 2024 22:46
«Військовий» ПДФО був вилучений з бюджетів громад у 2023 році разом із «силовим» ПДФО. Однак за січень-липень поточного року головні розпорядники бюджетних коштів використали лише 45% фактичних надходжень ПДФО.

Про це свідчать дані Мінфіну, які надало міністерство на запит Асоціації міст України.

«Загалом у 2024 році здійснено видатків на суму 32 млрд гривень із 77,3 млрд гривень надходжень. При чому якщо військові підрозділи системно використовують кошти, то Мінстратегпром за цей період з виділених йому 25 млрд гривень, які вилучені в громад на забезпечення військових підрозділів, зміг використати «аж» 529 млн гривень – 2%», – йдеться у повідомлення Асоціації.

Читати ще: У громад забирають військовий ПДФО, щоб зробити Україну авторитарною, – політолог

Крім того, у 2023 році вилучені у громад кошти були використані на 65%. І якщо Міністерство оборони використало 100% коштів, то Держспецзв’язку використало 0 гривень.

В Асоціації нагадали про те, що громади також мають право на кошти, а їхні витрати та підтримка військових під час великої війни суттєво зросли.

«Війна не привід вилучати кошти, а стимул їх обʼєднувати. Вся система публічної влади повинна працювати в єдності на Перемогу України. ПДФО всіх громадян України, незалежно від місця їх роботи чи служби, повинен однаково розподілятися до бюджетів громад для визначеного законом оперативного реагування на потреби військових», – додали там.

Читати ще: Луцьк – серед міст з найбільшими витратами на ЗСУ та найменшими на бруківку

Як інформували, 8 листопада Парламент схвалив у другому читанні законопроєкт № 10037 щодо військового ПДФО. Таким чином військові податки із місцевих громад спрямували до державного бюджету на оборону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus