USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Арттерапія: лікування творчістю у найважчі часи*

14 Грудня 2023 19:11
У світі, де катастрофи та війни залишають глибокі рани в душах людей, пошук ефективних методів психологічної допомоги стає більш важливим, ніж будь-коли. Одним з найпотужніших і підбадьорливих методів психотерапії, здатних перетворити хворобливі емоції та травматичні переживання, є арт терапія.

Визначення арттерапії

Арттерапія є методом лікування, в якому використовують різні форми творчості – малювання, живопис, скульптуру, музику, танець тощо для полегшення фізичних та емоційних проблем. Вона надає людям можливість висловити свої емоції та тяжкі стани, які іноді складно передати словами.

У дослідженні, проведеному в Ємені, діти, які брали участь в арттерапевтичних програмах, показали значне покращення психічного здоров'я порівняно з тими, які у цьому не брали участі. Діти, які брали участь в арттерапії, рідше відчували тривогу, депресію та посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

В іншому дослідженні, проведеному в Сирії, діти, які брали участь в арттерапевтичних програмах, повідомляли про те, що почуваються більш щасливими, спокійними та впевненими у собі.

Тяжкі емоційні стани після катастроф і під час війни

Наслідки катастроф і воєнних дій можуть вплинути на психічне здоров'я людей. Серед розладів, які часто виникають унаслідок травматичних подій, ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) є одним з найсерйозніших і найпоширеніших.

Крім ПТСР, є й інші психологічні недуги, що піддаються лікуванню арттерапією.

1. Депресія. Катастрофи та війни можуть спровокувати тривале відчуття смутку та безнадійності, що призводить до депресії. І тут велику допомогу можуть надати різноманітні творчі практики.

2. Травматичні події в дитячому віці. Дитячі емоційні травми можуть бути серйозними. Практики арттерапії стверджують, що вже після 7-8 сеансів малювання маленькі пацієнти відновлюються після подій, що травмують.

3. Тривожні розлади. Постійна напруга та занепокоєння можуть призвести до тривожних розладів. Заняття творчістю допомагають перемкнути увагу з явищ, що турбують.

Вивчайте можливості арттерапії за допомогою книг з психології

Для тих, хто зацікавлений у поглибленому розумінні арттерапії та її застосування у лікуванні важких емоційних станів, читання книг на цю тему може бути дуже корисним. У книгах з психології ви знайдете не лише теоретичні основи арттерапії, а й практичні поради та кейси з реального життя, що допоможе краще зрозуміти, як використовувати творчі методи у процесі психологічної підтримки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus