USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Армійські пілоти та змінений в останню мить список пасажирів: нові деталі загибелі президента Ірану

21 Травня 2024 15:01
Через два дні після авіакатастрофи з президентом Ірану з'явилися цікаві деталі. Залишається незрозумілим, чому гелікоптер злетів у туман та відхилився від маршруту, а після аварії жоден з трьох сигнальних пристроїв визначення місця перебування не працював.

Катастрофа гелікоптера, в якій загинули президент Ірану Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ Хусейн Амір-Абдуллахіан та їхнє оточення, викликає у закордонних ЗМІ багато питань. Турецька газета Turkiye звернула увагу на те, що летіли три вертольоти з офіційними особами, та розбився лише гелікоптер з Раїсі. Дивує й те, що гелікоптер, який рухався в колоні з двома іншими, не могли знайти годинами, передає 24 Канал.

Змінились маршрут та пасажири

За інформацією видання, турецький безпілотник Bayraktar Akıncı, який прибув на допомогу в пошуках, перші 45 хвилин не міг нічого знайти, хоч і йшов по маршруту гелікоптера Раїсі. Виявилось, що під час польоту він збився з курсу і впав далеко від затвердженого маршруту.

Крім того, в останній момент перед польотом змінили список пасажирів гелікоптера. Планувалося, що міністр закордонних справ Абдуллахіан і губернатор Тебрізу Малік Рахметі подорожуватимуть разом на гелікоптері №2. В останній момент генерала Революційної гвардії разом із Тебрізським представником релігійного лідера Алі Хаменеї Мохаммада Алі Але-Хашем посадили на інший вертоліт.

Перед вильотом замінили пілотів та гелікоптер

Пілотів, які мали б везти президента Раїсі додому, спочатку набрали з льотного складу Вартових революції, але потім начебто чомусь замінили на армійських пілотів. Також замість нових гелікоптерів російського виробництва чомусь обрали 30-річний американський Bell 212. В Ірані, який через ембарго не може купувати літальні апарати та запчастини, такі аварії трапляються часто через використання старих транспортних засобів. За оцінками турецького видання, на озброєнні в армії Ірану є десять таких вертольотів.

Читати ще: Гелікоптер президента Ірану розбився через технічну несправність, – ЗМІ

Крім того, на гелікоптері були встановлені не лише стандартні GPS-модуль та транспондер, а ще й спеціальна система, яка забезпечує 72-годинну безперебійність сигналу. Однак визначити розташування вертольота все одно не вдалося.

Аятола Хаменеї може усувати конкурентів

85-річний духовний лідер Ірану Алі Хаменеї відчуває проблеми зі здоров'ям. Тому турецьке видання Turkiye запідозрило аятолу у спробі усунути найсильнішу фігуру іранського політикуму на користь свого 55-річного сина Муджтаба Хаменеї.

На відкритті електростанції в Азербайджані разом з президентом країни Ільхамом Алієвим Ібрагім Раїсі сказав досить дивні слова: "Є люди, які хочуть завадити нам на цій зустрічі, але їм це не вдасться".

Втім, аварії з іранськими лідерами відбуваються не вперше. Гелікоптер, на якому перебував колишній президент Махмуд Ахмадінежад, в 2013 році також зазнав аварії. Він летів на церемонію відкриття автомобільного тунелю в гірському районі на півночі країни. Пілоти здійснили вимушену посадку, іранський лідер тоді не постраждав.

Що чекає на Іран після авіакатастрофи

Як розповів політолог Ігор Рейтерович, значна частина іранців не підтримувала ані диктаторський режим, ані самого Раісі. А після звістки про загибель президента деякі іранці у буквальному сенсі святкували цю подію з феєрверками. До слова, Раісі несе відповідальність за вбивство 30 тисяч людей, починаючи з 70-х років, коли там почалася так звана ісламська революція.

На думку політолога є два варіанти розвитку подій в Ірані. Перший: реальна спроба іранців зламати ситуацію, коли почнуться вибори. Це можливість відсторонити теократів від влади або принаймні змусити їх цією владою поділитися. В Ірані велика кількість населення виступає за права жінок, відкидає перспективу ісламської держави та виступає за повернення до світської держави. Відповідно є люди, які хочуть піти проти режиму. Але є і другий варіант розвитку подій: "закручення гайок" та встановлення ще жорсткішого режиму.

Тим часом в Ірані вже призначили дату виборів президента, вони відбудуться 28 червня.

Що відомо про катастрофу Раїсі

Вдень 19 травня стало відомо, що гелікоптер президента Ірану зник в горах на півночі країни. Ібрагім Раїсі летів додому із зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

Тривалий час рятувальники не могли знайти місце падіння, зокрема через погану погоду. Проте і спочатку стало очевидним, що шансів на порятунок в екіпажу було небагато.

Зранку 20 травня офіційні джерела повідомили про смерть іранського лідера. Гелікоптер з президентом Ібрагімом Раїсі та міністром закордонних справ Хусейном Аміром-Абдуллахіаном розбився в густому лісі на сході Азербайджану.

В інциденті загинули всі пасажири гелікоптера: президент Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ Хусейн Амір-Абдуллахіан, губернатор провінції Східний Азербайджан Ірану Малік Рахматі, аятола Мохаммад Алі Але-Хашем, представник Лідера ісламської революції в провінції Східний Азербайджан та ще кілька людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лютий Показати IP 21 Травня 2024 17:18
Та щоб вони усі здохли

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus