USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.70 10.84

Археологи знайшли тронну залу стародавньої перуанської жінки-лідера

Сьогодні 00:19
Археологи під час досліджень у Перу знайшли тронну залу із фресками стародавньої перуанської жінки-лідера.

Як пише УНІАН з посиланням на Interesting Engineering, відкриття було зроблено дослідницьким проєктом «Археологічні ландшафти Паньямарки». Це перша у своєму роді тронна зала високопоставленої жінки-лідера, яку коли-небудь виявляли у перуанському місті.

Тронну залу виявили в місті Паньямарка, яке було центром культури Моче, що процвітала на півночі Перу між 350 і 850 роками н. е.

«Стіни і колони, що оточують трон, демонструють «чотири різні сцени могутньої жінки», що вказує на її роль лідера і покровителя мистецтв. В одній сцені жінка приймає відвідувачів у процесії, а в іншій – сидить на троні», – йдеться у статті.

Читати ще: У дельті Нілу знайшли стародавній меч із вигравіруваним іменем одного з фараонів

Як зазначає професорка історії мистецтв у Колумбійському університеті Ліза Тревер, розписи на стінах перевертають очікування щодо гендерних ролей у стародавньому світі Моче.
Учені ще не визначили, чи є жінка, зображена на стінах тронної зали, людиною або міфічною істотою (жрицею, богинею або королевою).

«Але фізичні докази наявності трону, включно з ерозією його задньої опори та виявленням намиста із зеленого каміння, тонких ниток і навіть людського волосся, ясно вказують на те, що на ньому сиділа реальна жива людина. І всі докази вказують на жінку-лідерку Паньямарки в сьомому столітті», – додають дослідники.
Читати ще: Учені відтворили обличчя єгипетського фараона, який заснував Долину царів

Ще однією важливою знахідкою Паньямарки є «Зала плетених змій». У ній є колони, прикрашені зміями, що переплітаються, та людськими ногами, а також іншими мотивами, як-от воїни та антропоморфна зброя. Ця зала, імовірно, слугувала місцем збору і спостереження для еліти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus