USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.73

Археологи знайшли останки мастодонта, череп якого викопували 12 днів

Сьогодні 00:19
Археологам з Університету Айови знадобилося 12 днів, щоб розкопати кілька кісток черепа мастодонта, якого знайшов місцевий житель.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на Iowa Now, вік останків – 13600 років. Це давно вимерлий далекий родич сучасних слонів.

«Це перший добре збережений мастодонт (насамперед череп), який було розкопано в Айові», – кажуть археологи.

Виявлення зуба молодого мастодонта вказує на те, що в цьому районі можуть бути й інші останки. Кам'яні знаряддя також було знайдено під час розкопок, проте вони на кілька тисяч років молодші за мастодонта.

Читати ще: На околицях Запоріжжя знайшли кістки мамонта, яким близько 10 тисяч років

Хоча мастодонти були приблизно такого ж зросту, що й сучасні слони, вони були більшими і важили до шести тонн.

Як і інші представники мегафауни, мастодонти повільно зникли незабаром після того, як люди прибули до Північної Америки близько 14000 років тому.

Останнього відомого мастодонта витягнули з торфу біля озера Плезант у Мічигані. Вік його становить близько 10500 років, на ньому видно сліди оброблення і свідчення полювання.
І мамонти, і мастодонти бродили Північною Америкою мільйони років протягом останнього льодовикового періоду.

Читати ще: Вчені планують клонувати шерстистого мамонта до 2027 року

Мастодонти були лісовими жителями. Їхні зуби були пристосовані для перемелювання жорстких дерев і чагарників, а не для нарізання трав і злаків, як у мамонтів, що жили на рівнинах.
Загалом археологічна група виявила 20 різних частин однієї й тієї самої тварини, включно з фрагментами ребра, хребта, кісток ноги і колінної чашечки. Аналіз бивня має розкрити вік, стать і раціон цього ссавця.

Після того як в університеті закінчать аналіз, кістки виставлять у музеї.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus