USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.35 10.45

Археологи виявили найдавніший календар у світі – він може переписати історію

Сьогодні 00:35
Археологи вважають, що виявили найдавніший календар у світі.

Про це пише ТСН із посиланням на Daily Star.

Група з Единбурзького університету вивчила 365 символів V, що вигравірувані на кам'яному стовпі на місці 12000-річного храму в Туреччині.

Дослідники стверджують, що він міг діяти як сонячний календар із символами, що становлять один день. Він також містив 12 місяців та 11 додаткових днів.

Вони вважають, що відкриття свідчить про те, що у стародавніх людей були точні способи вимірювання часу за 10 000 років до того, як запис дат було вперше задокументовано у Стародавній Греції 150 року до н. е.

Читати ще: Голі божества: у Греції знайшли мозаїку, якій майже 2,5 тисячі років

Дослідники також вважають, що система може переписати хронологію людської цивілізації, оскільки, на їхню думку, її використовували для запису дати зіткнення рою фрагментів комети із Землею майже 13000 років тому.

Вважають, що удар комети спричинив мінільодовиковий період, що тривав понад 1200 років, який знищив багато видів великих тварин. Крім того, удар міг спровокувати зміни у способі життя та сільському господарстві, які пов'язані із зародженням цивілізації в Західній Азії.

Експерти припускають, що спустошення, спричинене кометою, змусило давніх людей перейти від мисливства та збирання до створення постійних поселень.

Читати ще: Біля узбережжя Марокко вперше виявили затонуле піратське судно 17 століття

Доктор Мартін Світман зі Школи інженерії Единбурзького університету, який керував дослідженням, сказав: «Схоже, мешканці Ґьобеклі-Тепе були уважними спостерігачами за небом, чого й слід було очікувати з огляду на те, що їхній світ був спустошений ударом комети. Ця подія могла послужити поштовхом до виникнення цивілізації, започаткувавши нову релігію та мотивуючи розвиток сільського господарства для боротьби з холодним кліматом. Можливо, їхні спроби записати побачене стали першими кроками до розвитку писемності тисячоліття».
Стовп був поділений на дві частини. Одна з рядами символів V вгорі, а інша з дрібнішими квадратними символами. На ньому також був зображений диск, що символізує сонце, та скорпіон у відсиланні до грецького сузір'я Скорпіона.

Ґьобеклі-Тепе – найстаріша з колись знайдених рукотворних споруд, тут є кілька кам'яних стовпів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus