USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

Археологи розкрили похмуру реальність битви при Ватерлоо

Сьогодні 00:34
Нещодавні розкопки археологів на фермі Мон-Сен-Жан недалеко від Ватерлоо виявили моторошне нагадування про битву при Ватерлоо, один з найкривавіших конфліктів у Європі.

Під керівництвом організації Waterloo Uncovered група археологів і ветеранів війни виявила унікальну траншею, заповнену останками людей і тварин. Це відкриття проливає нове світло на наслідки історичної битви, яка ознаменувала кінець правління Наполеона Бонапарта і Наполеонівських воєн передає УНІАН.

Битва при Ватерлоо, що відбулася 18 червня 1815 року, забрала життя щонайменше 20 000 солдатів. Ферма Мон-Сен-Жан, розташована на території сучасної Бельгії, служила польовим госпіталем для військ герцога Веллінгтона. Недавні розкопки були зосереджені на траншеї, яку, як вважають, було навмисно вирито, щоб очистити госпіталь від мертвих і вмираючих після битви. У ній були і людські, і тваринні останки, розділені бар’єром з ящиків для боєприпасів, знятих із солдатських ранців. Археологи вважають, що таке планування могло бути спробою солдатів зберегти гідність і повагу до полеглих серед жахів війни.

Тоні Поллард, археолог з Університету Глазго і науковий керівник розкопок, пояснив: «Я не можу пригадати жодного іншого місця, яке мало б таке поєднання елементів – воно справді унікальне, і у наполеонівській археології, і за її межами. Планування траншеї, де всі рештки тварин перебували по один бік огорожі ящика з боєприпасами, а всі людські рештки – по інший, переконливо свідчить про те, що люди, які поховали цю людину, намагалися надати їй певну гідність та повагу, незважаючи на жахливу сцену, з якою їм довелося б зіштовхнутися, очищаючи польовий госпіталь від мерців».

Читати ще: Вчені з'ясували причину поразки Наполеона під Ватерлоо

Серед останків команда виявила скелети семи коней, бика і частково корови, а також 15 відрубаних людських кінцівок. Докази свідчать про те, що трьох коней було вбито пострілами з мушкета в голову, а деякі тварини мали сліди оброблення, ймовірно, використані в їжу.

Розкопки, проведені 2022 року, виявили самотній людський скелет, а також рештки коней і ампутовані кінцівки, але розкопки 2023 року виявили набагато більше. Тепер дослідники вважають, що в польовому госпіталі Мон-Сен-Жан, де операції проводили без анестезії або антибіотиків, могло бути ампутовано понад 500 кінцівок. Поллард зауважив, що долі солдатів часто залишалися «на колінах богів», а виживання було невизначеним.

Для Клайва Джонса, ветерана Уельської гвардії та учасника розкопок, розкопки стали глибоко особистим досвідом. Джонс служив у Королівській кавалерії під час бомбардування Гайд-парку 1982 року, внаслідок якого загинули 11 військовослужбовців і сім кавалерійських коней. Розмірковуючи про виявлення скелетів коней, Джонс сказав: «Я думав, що солдат вразить мене найбільше, але насправді це були коні. Це просто повернуло мене до жахів того дня».

Waterloo Uncovered – це новаторська ініціатива, яка поєднує археологічні дослідження з підтримкою ветеранів, пропонуючи колишнім військовослужбовцям шанс зцілитися, взявши участь у розкопках на полі бою. Програма надає як історичні відомості, так і підтримку психічного здоров’я, даючи змогу ветеранам працювати над своїми травмами, одночасно вивчаючи історії солдатів, які воювали століття тому.

Читати ще: У Парижі на аукціоні продали капелюх Наполеона за €1,9 мільйона

Тоді як історичні звіти часто фокусуються на військовій стратегії та політичних результатах, місце на фермі Мон-Сен-Жан розкриває сувору реальність поранень на полі бою і зусиль, докладених для догляду за пораненими. Воно також пропонує ширший погляд на багатонаціональні сили, які воювали проти Наполеона, з солдатами з Великої Британії, Пруссії, Нідерландів і різних німецьких держав.

«Це місце дає нам реальний знімок того, що сталося після битви. Сюди входить зняття всіх елементів уніформи з мертвих солдатів, евтаназія поранених коней і навіть використання забитих тварин для виживання. Це суворе нагадування про людську і тваринну ціну війни», – пояснив Поллард.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus