USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Аномальна погода і війна підірвали майбутній врожай. Що кажуть волинські фермери?

28 Травня 2024 19:43
Фермери переймаються через цьогорічний урожай зернових та олійних культур в Україні. Яким він буде? Прогнозувати не беруться, адже після заморозків у травні частина пшениці випустила порожнє колосся, а ріпак подекуди вимерз.

Як перепади погоди та зміна клімату через воєнні дії вплинули на врожай – у сюжеті «12 Каналу».

Валентина Набока працює у Волинському обласному центрі з гідрометеорології близько 40 років. Вона вражена нинішньою весною. За підсумками метеорологічних спостережень на Волині, квітень і травень стали найтеплішими та найпосушливішими в рейтингу за останніх 77 весен, із 1947 року.

«Наприкінці березня – на початку квітня був червневий температурний режим. Тому люди підхопилися швидше все посіяти і посадити», – говорить синоптик Валентина Набока.

Із кінця березня було максимально тепло. За цей час природа встигла побити аж шість температурних рекордів, допоки замість спекотних мас із Сахари не прийшло арктичне повітря, що спричинило зниження температури повітря та заморозки.

Цього року сильні морози у квітні та травні суттєво зіпсували врожай овочів у багатьох районах області. Насамперед різкі перепади температур відчули жителі Старовижівщини.

Читати ще: На Волині розпочали посів гречки

«До мене телефонували фермери із Запорізької області, в них були набагато сильніші морози. Якраз формувався колосок і він вийшов порожній, тобто немає зернини», – каже голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Волині Руслан Хомич.

Надто тепла погода в квітні та подальший холод уночі зіграли злий жарт із зерновими та олійними, зокрема ріпаком. Відтак розвиток рослин призупинився.

«Буде менший врожай», – прогнозує Руслан Хомич.

За останні 60 років кліматичні зміни призвели до зменшення врожайності сільськогосподарських культур у середньому на 21%. Завідувач кафедри екології Луцького національного технічного університету Василь Іванців пов’язує це з кількома причинами, серед яких – техногенна катастрофа.

Інший чинник, який впливає на клімат, – постійні воєнні дії на території України. Під час вибуху всі речовини та продукти хімічної реакції вивільняються в атмосферу. Основні з них – вуглекислий газ і водяна пара. Вони не токсичні, але шкідливі в контексті зміни клімату, оскільки є парниковими газами.

Якщо війна завдає удару екології, озоновому шару, то й впливає на вирощування хліба. Відсутність достатньої кількості добрив, заміновані поля, порушені логістичні шляхи ринків збуту українського зерна призвели до зменшення площ посівів.
Читати ще: Україна втратить частину врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів через заморозки

На думку Руслана Хомича, на врожай вплинуть не тільки бойові дії та погодні умови, а й людський фактор. Адже тих, хто може працювати на комбайні чи тракторі, тепер катастрофічно не вистачає. Фермер зауважує: невідома ситуація не тільки з зерном, а й із картоплею, якої не вирощують у достатньому обсягу через низьку ціну на ринку. Тож її може не вистачити і на потреби тих, хто захищає нас на фронті.

«Ми роздавали не тільки по лікарнях, а й в підрозділи на фронті. Тому що в підрозділах не вистачає звичайної волинської картоплі. Хлопці хочуть зварити борщ, суп, якісь товкмачі. І от ми цілу весну роздавали картоплю, тому що її був брак», – говорить Руслан Хомич.

Читати ще: Рейдерське захоплення чи повернення боргів? Чому волинська фермерка не може розпочати посівну

На врожай може вплинути і нестача дощу, через що страждають усі аграрії. Травень, який закінчується спекою, став рекордним за мінімальною кількістю опадів. За словами синоптиків, наприклад, за цілий місяць дощу взагалі не було у Володимирі та Шацьку.

«Дощ потрібний. Якщо знову не буде дощу 20 днів, можемо очікувати, що знову будуть буревії, прийдуть грози з градом. Усе це не нормально. У природі все міняється», – наголошує Руслан Хомич.

За прогнозами синоптиків, після спеки та відсутності дощів грози та шквали будуть на Волині вже наприкінці цього тижня.

Мінагрополітики України передбачає, що цьогоріч обсяг зернових та олійних культур буде на вісім мільйонів тонн меншим, ніж торік. Однак ця цифра не остаточна й залежить від погодних умов та людського фактору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus