USD 41.20 41.65
  • USD 41.20 41.65
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Алгоритм дій волинян з підозрою на вірусний гепатит – від тесту до лікування

Сьогодні 06:19
За поточний рік на Волині на диспансерний нагляд щомісяця стає до 50 осіб з вірусними гепатитами. Закінчують лікування та ще лікуються в загальному 120 осіб. Для порівняння – у 2023 році було проліковано 332 хворих на вірусні гепатити, з яких лише 24 лікувались від вірусного гепатиту В, усі решта – з гепатитом С.

Про порядок дій волинян, які отримали позитивний результат тесту на вірусні гепатити поінформувала жителів області Ірина Капустіна, медичний директор з інфекційних хвороб КП «Волинська обласна інфекційна лікарня», повідомляє пресслужба Волинської ОДА.

«Якщо пацієнт підозрює те, що міг захворіти гепатитом після контактів з кров’ю чи після якихось операційних процедур, хворий може звернутись до свого сімейного лікаря або до будь-якої медичної установи, на виїзні локації, де можна пройти тестування швидкими тестами», – розповіла Ірина Капустіна.

Читати ще: За шість місяців на Волині виявили понад 260 випадків хронічного вірусного гепатиту В та С

В разі позитивного результату тесту – звертайтесь до лікаря-інфекціоніста за місцем проживання, який спростує або підтвердить наявність хвороби. Швидкий тест аж ніяк не може вказувати на те, що дійсно існує захворювання на гепатит, наголосила фахівець.

Після підтвердження інфекціоністом позитивного результату, ви отримаєте скерування на додаткові аналізи.

«Якщо все в нормі, то інфекціоніст на своєму рівні може призначити вам лікування. Якщо наявні супутні захворювання – пацієнт відправляється в обласну інфекційну лікарню на дообстеження. Тоді лікування призначають у нас», – пояснила медичний директор з інфекційних хвороб Волинської обласної інфекційної лікарні.

Читати ще: Високий ризик поширення: на Волині зафіксували 13 випадків захворювання на гепатит А за рік

«Найперше підлягають лікуванню люди, які мають виражений фіброз або цироз печінки, виражені позапечінкові прояви. Наявність супутніх захворювань, таких як цукровий діабет, віл-інфекція. Особи, які зловживають алкоголем, наркозалежні, які приймають наркотичні засоби ін’єкційним шляхом, чоловіки, які мають статеві стосунки з чоловіками, пацієнти які перебувають на гемодіалізі, медичні працівники, ув’язнені особи. Це ті люди, які мають першочерговість на отримання препарату противірусної терапії», – роз’яснила порядок розподілення препаратів за державною програмою по лікуванню вірусних гепатитів Ірина Капустіна.

Лікування гепатиту С триває 3 місяці, при певному генотипі – до 6 місяців. Як правило, на 95 % це є повністю виліковна інфекція, на відміну від гепатиту В, лікування якого може тривати роками, – додала медичний директор з інфекційних хвороб обласної інфекційної лікарні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus