USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

Актуальні проблеми ВПО та як їх залагоджувати: в Луцьку відбувся регіональний показ форум-театру

24 Серпня 2023 07:43
У Луцьку акторки-переселенки виступили з форум-виставою перед місцевими мешканцями, ВПО та представниками громадських і благодійних організацій. Форум-театр – це унікальний формат, який не просто розкриває актуальні проблеми, а й передбачає активну взаємодію акторів із глядачами заради спільного пошуку рішень.

Захід відбувся в межах програми «Єднання заради дії», що впроваджується міжнародною організацією IREX разом із благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США​​​.​​

«По колу» – таку назву має вистава. Це історія переселенки, яка з двома дітьми виїхала з окупації. Символами турбот і проблем, з якими мають справу ВПО, у виставі стали сумки та валізи, які доводиться нести героїні. Спочатку частину вантажу в неї забирають соцслужби, благодійники та волонтери, але з часом жінці знову доводиться нести все самій, тобто дбати про всі потреби сім’ї самостійно.

Регіональна координаторка програми «Єднання заради дії» у Волинській області Ірина Пилипенко навіть не сподівалася, що завдяки такому заходу можна зачепити стільки важливих та актуальних проблем.
«Форум-театр – це нова та цікава форма виступу. Я сама ВПО, тож мені важко було стримати сльози. Дівчата грали професійно, великі молодці. Так, трішки хвилювалися, але дуже старалися. Коли замінювали акторів, коли вже глядачі активно долучалися до вистави, то активізувалася жвава дискусія. Не вплинула на це навіть повітряна тривога, через яку ми спустилися в укриття», – розповіла вона.

Читати ще: Шукали натхнення на Поліссі: у Луцьку театр «Гармидер» відкрив 20-й сезон

У виставі, за словами проєктної координаторки програми «Єднання заради дії» Наталії Теслик, порушено складні проблеми переселенців. А такий формат – це ще одна можливість налагодити зв’язок між ВПО, представниками влади та активною громадськістю на місцях.
«ВПО часто складно інтегруватися в нову громаду, особливо сім’ям із дітьми. Вони мають думати насамперед про безпеку і добробут дітей. Велика проблема – знайти житло та й загалом налагодити життя часто в складних умовах. Тому вони потребують реальної підтримки. Дуже важливо згуртуватися українцям – не ділитися на ВПО чи мешканців місцевої громади», – зауважила вона.
Глядачі та актори виокремили найбільш актуальні потреби: соціальне житло та системна підтримка переселенців завдяки Раді ВПО. Саме цей орган має координувати взаємодію з органами місцевого самоврядування, сприяти зміцненню стосунків між владою та ВПО, спільно розв’язувати чимало питань. Наразі таку раду якраз створюють на рівні області.

«ВПО – це квітка, яку вирвали з корінням. Якщо її хочуть знову вкоренити на новій території, то для цього мають бути відповідні умови. Це завдання не лише для переселенців, але й для ОМС», – переконана психологиня з Маріуполя Юлія Крючкова.
Актуальним для ВПО залишається і питання працевлаштування. Часто центри зайнятості не володіють усією інформацією про вакансії в громаді. Тому місцева влада має взяти ініціативу на себе, зауважує директорка ГО «Християнська асоціація молодих людей та сім'ї-храм» Іванна Горбачук.

«Громада не знає свого скарбу в особі ВПО. Це прихований потенціал сталого розвитку. Через брак інформації, на жаль, переселенців часто сприймають як прохачів», – наголошує вона.
Загалом, каже регіональна координаторка програми Ірина Пилипенко, глядачі під час і після вистави були доволі активні. Це ще раз доводить, що вони не байдужі одне одному та можуть об’єднуватися, щоб спільно працювати задля покращення свого становища.

Такі заходи відбуваються в 15 областях України. Щодо Волині, то в регіоні офіційно зареєстровано понад 52 тисячі ВПО. І їм вкрай потрібна допомога в інтеграції до нових громад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus