USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

«Агітаційний снаряд»: до історичного музею на Волині передали 10 листівок часів Другої Світової війни

16 Серпня 2024 22:01
До Ковельського історичного музею місцевий мешканець Андрій передав 10 агітаційних листівок часів Другої Світової війни. Він їх знайшов поблизу села Дубове на Ковельщині в так званому «агітаційному снаряді».

Як розповіла Суспільному головна зберігачка фондів музею Мирослава Мороз, «агітаційний снаряд» – це справжній бойовий снаряд, в якому замість вибухівки були закладені агітаційні листівки.

З її слів, саме ці, які надійшли до музею у хорошому стані, на них добре видно та збережений текст, який написаний двома мовами німецькою та російською. Дев’ять листівок з горизонтальним текстом і одна з вертикальним текстом і картинкою, на якій зображена карикатура на Сталіна.

Читати ще: Речі кам’яної доби, предмети побуту й рушник із Сибіру: чим багатий сільський музей на Волині

«Листівки пожовклі і обгорілі. Також, ймовірно через доступ вологи, папір зотлів й розсипається в порох. Три листівки були з текстом українською мовою і закликами переходити на бік Третього Рейху», – каже Мирослава Мороз.

Такі агітаційні листівки закликали солдат радянської армії здаватися в полон. Пропуск був дійсний для необмеженої кількості командирів, бійців та політпрацівників, які могли перейти на бік Німецьких Збройних Сил та їхніх союзників.

«На листівках зазначали «Пропуск для необмеженої кількості людей». До агітаційної листівки кріпився спеціальний купон. Цей купон треба було пред’явити військовим німецької армії. Листівка відігравала роль «перепустки» через лінію фронту», – розповіла Мирослава Мороз.

Читати ще: Лучанка передала Музею волинської ікони старовинні пам’ятки, які отримала у спадок

Зі слів зберігачки фондів музею, такі листівки можна продати за чималі гроші на «чорному ринку», але місцевий житель вирішив все ж подарувати знахідку музейникам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus