USD 41.10 41.44
  • USD 41.10 41.44
  • EUR 41.20 41.45
  • PLN 10.35 10.50

Або аварійна кладка, або 20 км об’їзду: на Ковельщині розібрали міст до кількох сіл

12 Серпня 2024 20:37
У селі Мельниця Велицької громади люди готові перекрити трасу через розібраний міст. Він є переправою через річку та з’єднує сусідні села. У лютому міст розібрали, бо був в аварійному стані. Відтоді змінилися два підрядники, які його ремонтували. Люди змушені ходити небезпечною кладкою, а техніка й автобуси об’їжджають городами.

Коли ж відремонтують переправу – у сюжеті «12 Каналу».

«Дорога, на якій лежить міст, є важливою для області, адже сполучає дві міжнародні траси. Цією дорогою, на якій простяглися село Мельниця і кілька сусідніх, рухається маршрутка та спецтранспорт. По суті вона сполучає села», – пояснив Велицький сільський голова Віктор Ковальчук.

Спецтранспорт – це про швидку допомогу. У селах, до слова, живуть понад 600 мешканців. Коли у Віктора Лисковця вночі стався серцевий напад, його понад дві години везли до лікарні об’їзними шляхами. А бувало, що людину на ношах несли по аварійній дерев’яній кладці.

«Викликали швидку, а вона не могла доїхати до села через розбиту дорогу. То до мосту автомобілем підвезли хворого й на ношах віднесли до карети швидкої», – розповіла мешканка села Мельниця Галина Грищук.

Читати ще: У селі біля Луцька люди скаржаться на небезпечну дорогу

Поки міст розібраний, люди добираються кладкою і городами. Їм також запропонували об’їзну дорогу.

«Для людей погодили схему об’їзду. Це завжди робиться в таких випадках. Схема позначена знаками, а перевізники й місцеві про неї знають», – зауважив провідний інженер ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області» Віктор Кордонець.

Селяни ж розповіли: об’їздом мало хто користується, бо це аж 20 додаткових кілометрів шляху. І під час дощу проїхати не можна.

«Щойно піде дощ, там проїхати не можна. Тоді маршрутка зупиняється біля мосту й люди переходять через кладку. Але це можуть зробити тільки жителі Мельниці, бо з решти сіл людей не забирають», – бідкалася директорка ліцею села Мельниця Валентина Архипчук.

До сусідніх сіл Кривлин, Мерин і Рудка дістатися важче. Міст, що сполучає їх із Мельницею, розібрали для капітального ремонту. У нього вкладуть майже 12 мільйонів гривень. Але ремонт необхідний, адже споруда справді перебувала в аварійному стані.

«Ми неодноразово оглядали міст. Арматура там поржавіла, а в деяких місцях її не було. У будь-яку хвилину могла статися біда», – відзначив Віктор Кордонець.
Місцеві припускають: до аварійного стану міст довела великогабаритна техніка, якою возять пісок із місцевого кар’єру.

«Приїхала підтримати людей, бо питання моста є важливим як для них, так і для моєї громади. Через цю дорогу від ранку до ночі їздять завантажені машини. Дорога вбита. Хоча, коли брали в оренду, то обіцяли тримати дорогу в тому стані, який був», – зазначила представниця сусідньої Голобської громади Наталія Сокол.

Від 1 лютого, коли міст розібрали, фірма-підрядник виконала менше половини робіт на суму понад пʼять мільйонів гривень. На решту поки коштів немає.

«Їм загалом боргує Служба автомобільних доріг два мільйони за інші вже виконані роботи. Фірма в борг працювати не хоче. Враховуючи необхідність робіт, там за власні кошти замовили бетонні перекриття, які потрібно встановити», – додав Велицький сільський голова.

Читати ще: Міст у Луцькому районі відремонтують за 5,7 мільйона

За словами інженера Віктора Кордонця, затримка з виплатами існує через війну. У зв’язку з цим не можуть відремонтувати міст.

«Всі бетонні заводи зараз працюють на оборонні споруди. На сьогодні затримка тільки за виготовлення плит для перекриття», – акцентував Віктор Кордонець.

За словами представників фірми, уже 20 серпня бетонні плити мають поставити. Тоді зроблять стяжку, гідроізоляцію, тротуари й дорожнє покриття. Підрядник готовий працювати в борг, розуміючи ситуацію в державі. Якщо він дотримається слова, то в грудні в селі буде міцний міст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus