USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

World Cancer Day: волинські онкологи визначають пріоритетом профілактику ракових захворювань

4 Лютого 2020 15:15
Сьогодні, 4 лютого, увагу світової спільноти, кожної людини привертають до World Cancer Day, Всесвітнього дня боротьби проти раку – одного з найвідповідальніших викликів людству в ХХІ столітті. Ця дата сприяє згуртуванню пацієнтів, лікарів-онкологів, громадськості, дотичних до проблеми державних і громадських організацій у доступу до новітніх методів діагностики і лікування раку, поінформованості загалу про профілактику і вчасне виявлення онкопатологій.

Напередодні у Волинському обласному медичному центрі онкології відбулася прес-конференція на тему «Онкопатологія. Перемогти і попередити». Спеціалісти закладу розповіли про свої здобутки і проблеми, проаналізували статистику різних видів онкопатологій у регіоні, підкреслили важливість профілактики як пріоритетного напряму в світовій сучасній онкології.

Особливу увагу на зустрічі лікарів з представниками ЗМІ було приділено здоров’ю волинянок. Фахівці підкреслюють: сучасна жінка має бути докладно поінформована про ризики ракових захворювань для свого репродуктивного здоров’я, свідомо долати психологічні бар’єри і регулярно проходити гінекологічні обстеження.

Хоча на Волині, як і в світі, щороку спостерігається приріст пацієнтів, яким вперше діагностують рак, водночас вдосконалюються методи діагностики і лікування цієї недуги. Більш того, виявлення онкопатологій у І стадії при відповідному лікуванні у 90% випадків гарантує одужання, 10 і більше років якісного життя людини, стверджують медики.

Профілактика і скринінг – такими є пріоритетні напрямки у сучасній онкології, наголосив директор Волинського медцентру Юрій Малімон. Завдяки стратегії обстеження і виявлення ранніх форм захворювань у людей, які не мають ніяких клінічних симптомів, можливе ощадливе і ефективне лікування пацієнтів. Адже на ранніх стадіях хвороби не завжди потрібні променева чи хіміотерапія, і людина отримує шанс на повне одужання при менших матеріальних і фізичних втратах.

На 2020-2022 роки у Волинській області прийнята до реалізації програма «Онкологія», де окремим пунктом визначений скринінг молочної залози і шийки матки.
Кожен другий випадок онкозахворювання можна попередити і навіть вилікувати, нагадують онкологи медцентру. Основи здорового способу життя – це відмова від паління і алкоголю, збалансоване харчування, утримання від тривалого сонячного опромінення, вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки, регулярні профогляди.

На жаль, широка практика профоглядів працівників, яка свого часу довела свою ефективність, зараз в країні не підтримується. З іншого боку, в українських пацієнтів нема досвіду європейської та американської страхової медицини обов’язкових медоглядів заради одержання страховки у випадку хвороби. Тому турбота про власне здоров’я – це свідомий і відповідальний вибір кожної людини, що ґрунтується на обізнаності про ризики онкозахворювань, їхню профілактику і раннє виявлення.

Поряд з високим показником онкосмертності прослідковується позитивна тенденція збільшення кількості онкоодужуючих (CancerSurvivors), а також пацієнтів, які продовжують лікуватися і ведуть по можливості активний спосіб життя. Варто знати, що кожна людина з онкостатусом – це пацієнт кількох лікарів, який пожиттєво перебуває під їхнім наглядом в умовах сучасного спеціалізованого закладу. Комплексну програму його лікування, а також будь-які зміни до неї узгоджують кілька спеціалістів: хірург, радіолог і хіміотерапевт.

Сьогодні Волинський обласний медичний центр онкології має у своєму розпорядженні новітнє обладнання для забезпечення волинян необхідними обстеженнями і процедурами. Наукова медична думка прогресує, а разом з нею зростає і надія на подолання цієї страшної недуги. Рак – не вирок!

Інфографіка з сайту МОЗ України.

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus