USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

Навіть у мозку: COVID-19 може жити у тілі людини понад сім місяців

27 Грудня 2021 19:55
Вчені Національного інституту здоров’я США (NIH), провідного американського науково-дослідного агентства в галузі охорони здоров’я, вважають, що РНК SARS-CoV-2 може зберігатися в багатьох областях людського організму, включаючи зони головного мозку, протягом 230 днів з моменту появи перших симптомів інфікування.

Це стверджується в дослідженні, в ході якого було проведено 44 розтину тіл пацієнтів з COVID-19, які за життя різною мірою страждали від цього захворювання. Препринт – витяги зі статті – знаходиться на розгляді журналу Nature. Посилання на неї розмістило у понеділок, 27 грудня, також агенція Bloomberg, передає УНН.

«Ми продемонстрували, що SARS-CoV-2 широко поширений навіть (в організмі. – Ред.) тих пацієнтів, які померли з безсимптомною або легкою формою COVID-19, і що реплікація вірусу присутня у багатьох позалегеневих тканинах на ранніх стадіях інфікування», – зазначили дослідники.

«Попри широке поширення SARS-CoV-2 в організмі, запалення або безпосередня вірусна цитопатологія (дегенеративні зміни в клітинних культурах – Ред.) за межами легень» були виражені слабо, зазначили вчені. «Наші дані доводять, що SARS-CoV-2 викликає системну інфекцію та може залишатися в організмі протягом кількох місяців», – констатували вони.

Фахівці додали, що деякі пацієнти, які перехворіли на COVID-19 у тяжкій формі, згодом страждають від «затяжного ковіда», при якому протягом тривалого часу відчуваються наслідки для серцево-судинної, дихальної та нервової систем організму.

Дослідження поки що не пройшло процедуру рецензування.

Раніше стало відомо, що так званий постковідний синдром виявляють приблизно у 10-15 відсотків інфікованих коронавірусом. Ризик його виникнення, за даними фахівців, вищий у жінок та людей похилого віку.

Вчені з Королівського коледжу Лондона зібрали дані близько 1,2 мільйонів користувачів смартфонів. Учасники заносили в додаток відомості про те, коли вони отримали щеплення, чи заразилися вони після цього коронавірусом, і як довго у них виявляли постковидні симптоми. За даними дослідників, серед щеплених число пацієнтів із «затяжним ковидом» було наполовину менше, ніж серед нещеплених.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Люба . Показати IP 27 Грудня 2021 20:26
А в *опi ?
ВІРУС Показати IP 27 Грудня 2021 20:50
А У ДЕЯКИХ ДОЛБ**ОБІВ ВІН ТАМ МОЖЕ ЖИТИ І ПІСЛЯ ЇХ СМЕРТІ.
Олесь Показати IP 27 Грудня 2021 21:12
Всім кому дали по 1000 гривень житиме вічно .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus