USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.74

Pfizer i Moderna формують різну кількість антитіл: нове дослідження ефективності вакцин

3 Вересня 2021 20:59
Щеплення вакциною Moderna сформувало більше антитіл проти коронавірусу, ніж вакцина від Pfizer/BioNTech. Вчені дослідили, чи означає це, що препарат від Moderna є ефективнішим.

Про це повідомляє 24 канал з посиланням на Medical Xpress.

Вчені порівняли концентрацію антитіл

Відповідні результати показало дослідження вчених Медичної школи Вірджинського університету. Водночас вчені застерегли не робити висновків про ефективність вакцини за рівнем антитіл.

Вакцини обох виробників більше ніж на 90% захищають від важкого перебігу COVID-19 та смерті.

Вчені ставили на меті порівняти лише різницю в імунній реакції в людей різного віку на вакцини зі схожим принципом дії, а не з’ясувати їхню ефективність за рівнем антитіл.

"Ми хотіли перевірити, чи доречно вимірювати титр антитіл після вакцинації, аби перевірити її ефективність. Наразі ми точно не знаємо, чи титр антитіл є надійним показником їхньої ефективності", – зазначив імунолог Джеффрі Вілсон.

Є також Т-клітинний імунітет

Окрім захисту, який формують антитіла, є ще Т-клітинний імунітет, який грає не менш важливу роль у захисті проти COVID-19.

Дослідники проаналізували зразки крові в 1 647 медичних працівників, які завершили курс вакцинації проти COVID-19. Зокрема, 688 медиків імунізували вакциною Moderna, а 959 з них – препаратом від Pfizer.

Результати показали, що концентрація антитіл після щеплення Pfizer була меншою, ніж після щеплення Moderna (45,9 мікрограм у мілілітрі проти 68,5 відповідно).

Різниця імунної відповіді залежно від віку

Також у групі вакцинованих Pfizer дослідники помітили, що в старших людей рівень антитіл був нижчий, ніж у молодших.

У групі щеплених Moderna таку різницю антитіл за віком не знайшли. Науковці підозрюють, що це може бути зумовлено втричі більшим вмістом мРНК вірусу в Moderna, ніж у Pfizer.

Проте в цьому дослідженні не перевіряли окремо рівень Т-клітин і В-клітин та антитіл, що покликані нейтралізувати вірусні інфекції.

Що Moderna, що Pfizer є так званими «генетичними» вакцинами, які використовують частину ДНК вірусу SARS-CoV-2. Імунна система фіксує такий незнайомий фрагмент ДНК та навчається нейтралізувати його.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus